View Single Post
Eski 14-03-2011, 10:31   #76
zeytunsever
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-02-2008
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 84
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sn. zeytunsever, özelden de yazmışsınız, burada yazıyorum.

Zeytin ağaçlarınızda solgunluk ( vertisillium) var.

Kırıp baktığınız dallarda koyu kahverengi renk olmamasının sebebi, akut solgunluk hastalığındandır. Kronik solgunluk olsaydı bunu görürdünüz.

Akut solgunluk kış sonu görülür, sizde görüldüğü gibi.

Akut solgunluğun şiddeti, derin sürüm ve toprağın aşırı nemli olmasından tahrik olur.

Şimdi ne yapmalısınız:


1. Kuruyan dalları kesmelisiniz. Dalların sağlam dala birleştiği yerlerinde. Tarlanın dışında bir yerde yakmalısınız. Budama aletlerini % 10 luk çamaşır suyunda dezenfekte etmelisiniz, diğer ağaca geçtiğinizde. Kestiğiniz ağaçları mutlaka bordo bulamacı ile ilaçlamalısınız. Kesim yerlerini ardıç katranı sürmelisiniz.


2. Ağaçların diblerinde yabancı otları temizlemelisiniz. Derin çapalamadan...


3.Kaz ayağı çekeceğim diyorsunuz. Bu çok tehlikeli. Zeytin kökleri en çok 80 cm. derinde bulunur ve 8 m. kadar etrafına yayılır. Kaz ayağı ile bazı ana kökleri de kesersiniz. Kesilen kökler daha çok tahrik olur ve köklenme artar. Büyümesi durmuş ağaçlarda gençleştirme budaması sonrası bu uygulanır. Bu durumlarda iyidir.

Ama siz kesilen kökleri solgunluk dahil tüm kök hastalıklarına ( zararlı patojenlere) açık hale getirirsiniz, savunmasız bırakırsınız.

Drenaj için kaz ayağı kullanmak zorundasanız eğer,_ Sn. Ömer Tuncer' in dediği gibi _ her sıra arasına, tam ortadan bir defa kaz ayağı çekebilirsiniz.

İşte o zaman, kök hastalıkları için ya ema ya da Simderma (sıvı) kullanmalısınız.
Yani kesilen kökleri kaplayan ve gelişimini teşvik eden mikroorganizmaları...

4. Toprağınız kışın çok nemli kalıyorsa _ bu solgunluğu tahrik eder_ dönüme 150 kg. kadar Klino kullanmalısınız. Klinoya simderma (sıvı) ya yedirerek de kullanabilirsiniz. Sonra toprak yüzeyini işleyen _rotil_ çekmelisiniz. Tarlanızı hiç sabanla sürmemelisiniz. Drenaj yerine bunu ( 3. maddeyi) yapabilirsiniz.

Drenajı tarlanızın etrafına açınız. Kışın fazla su tutan yerlere delikli plastik boru _ toprağın altına) döşeyip drenaja akıtabilirsiniz.

5. Hiç bir zaman vahşi ( salma) sulama yapmayınız. Damlamayı ağaçların köklerinden uzağa, taç izine veriniz. Ağaç istediğinde _ bunu görürsünüz_ sulama yapınız.

6. Sulama suyuna ' enzim' sayfasında Sn Acemi Çaylak ( Sessiz bahçe) nematot ve kök hastalıkları ile ilgili iletisi var, bu formülü gübrelerle karıştırıp kullanabilirsiniz eğer elinizde ema ve simderma yoksa... Ya da basilis suptilis de kullanabilirsiniz.

Sevgili zeytinsever,
unutmayın vertisillium hastalığının kimyasal mücadelesinden kimse _şimdilik_ bir çözüm bulmuş değil.

Benim de yakınımın zeytinlerinde geçen yıl belirdi. Bu şekilde önlem almaya çalışıyoruz. Yani kültürel önlemlerle beraber.

Bu hastalık bir ağacı kuruturken taa tarlanın öbür ucunda bir ağacın dalında görülebiliyor. Bakıyorsun hızla yayılıyor 3 veya 5 yılda her yere yayılıyor, bir bakıyorsun 5 veya 10 yıl hiç görülmüyor.

İşte bundan dolayı kim kesin çözüm buldum diyorsa kuşku ile bakma hakkımız vardır.

Bu hastalık _bir şekilde_ toprakta vardır ve ne zaman çıkacağı belli değildir. İlacların etkisinden mi olmadı bilmek zordur.

Bunları deneyerek öğreneceğiz.

Bizim asıl amacımız hastalığı ortaya çıkaran koşulları ortadan kaldırmak olmalı, yakalandık ise en az zarar ile kurtarmak; şimdilik.
sayın halil bey ve diğer katılımcılar. öncelikle hepinize bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.çok sağolun. sayın halil bey ben yanlış anlattım galiba. kazayağı dediğm şey,bizim burda kültivatör derler 9 ludur. massey 240 rahat çekiyor. yaylıdır. çok derine istesekde batmaz .zeytini diktim dikeli toprak işlemeyi onunla yaptım. resimlerden de belli olduğu kadarıyla zeytinlere yanaşmadan ot öldürme işlemi yaptım. 2 senedirde zeytinlerin dibini hiç çapalamadım(hata yapmışım demekki) .bu yıl el traktörü denilen aletle çok derine girtmeden 10 cm den çapalatayım diyorum. sayın halil bey abi.drenaj yerine 3. maddeyi yapabilirsiniz diyorsunuz. 3.madde yi tam anlamadım.yani tekli patlatma çeksem drenaj yerine geçer mi demek istiyorsunuz.http://akintarimmakinalari.com/urun4.html burdaki aletten bulunduğum yerde aynı marka,yani aynısı var. bu olur mu? bunu alayım mı? ama şu an tarlalar çamur. yağmur kesileli 3 gün oldu. bu tekli patlatma toprak kuru iken çekilecekmiş. ozaman temmuzu veya en erken haziranı beklemem gerek. hani topuzu topraktan kuru çıkacakmış,o yüzden. ozaman bu ağaçların dibinde şu an su varsa ne yapayım.,bu patlatmayıda ,örneğin 1 hafta sonra tarlayı çapalatacağımız zaman çeksek topuzu çamur çıkar. (çünkü ancak tarlanın ilk 10-12 cm felan kurumuştur.) yani bu yıl böyle geçsin haziranı mı bekleyim. şimdilik patlatma hariç diğer denilenleri mi yapayım.yani toprğı yüzünden çayaylı kültivatörle 10-12 cmden çapalayalım ot ölsün. dbinide el traktörü ile çapalayalım. ve birde diğer herzamanki ilaçlamalar(güve -bakırlılar v.s) saygılarımla. iyi günler.

zeytunsever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön