View Single Post
Eski 19-02-2007, 12:31   #2
AytunçGöy
Yeni Üye
 
AytunçGöy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-02-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Biyoyakıt için 3 Seçenek

Bitkisel yağlar, hayvansal yağlar veya her ikisinin karışımını biyoyakıt olarak aracınızda kullanmak için en az üç seçenek mevcuttur. Bu seçenekler kullanılmış veya kullanılmamış yağların her ikisine de uygulanabimektedirler.

Direkt olarak yağın aracınızda kullanılması.(Dünya çapında bu kullanım sistemleri SVO (Straight Vegetable Oil ) Sistemleri diye bilinir.
Parafin, petrol dizeli veya biyodizel ile karıştırılarak kullanılması.
Biyodizel üretilmesi.
Yukarıda bahsettiklerimizden ilk ikisi uygulaması çok kolay gibi gözükmektedir, fakat uygulama kulağa kolay geldiği gibi basit değildir.

Biyodizel mi Bitkisel Yakıt mı?
Her iki sisteminde kendine göre avantajaları mevcuttur. Biyodizelin modifikasyona ihtiyaç olmadan kullanılması büyük bir avantajdır. Fakat bitkisel yağ kullanımında yakıt maliyetiniz yağ fiyatı olmaktadır. Biyodizel herhangi bir dizel motorda kolaylıkla kullanılmaktadır. Ayrıca soğuk hava koşullarında kullanım avantajları da mevcuttur. Dünyada çok soğuk iklime sahip olan Kuzey Minnesota ve Wyoming’de B20 karışımları hiç bir problemle karşılaşılmadan kullanılmaktadır. Boston’daki (ABD) hava alanında yolcu taşımasında kullanılan otobüsler 4 yıldır B20 kullanmakta olup herhangi bir arıza rapor edilmemiştir.
ABD’de B100 kullanan bazı kullanıcıların soğuk havalara karşı ek önlemler alarak kış şartlarına hazırlandıkları belirtilmiştir. Ülkemizde biyodizel kullanımı yeteri kadar yaygınlaşmadığı için, kısa vadede kış şartları için kesin hükümlerde bulunmak zordur.

Biyodizel temiz, güvenli, direkt olarak kullanılabilen bir çevreci yakıttır. Bitkisel yağlar da aynı kategoride olup günden güne gelişimleri artmaktadır.

Biyodizel maliyeti, bikisel yağ yakıtına göre daha fazla olabilmektedir. Fakat bu ne kadar biyodizdel ürettiğinizle de doğrudan ilişkilidir. Ayrıca üretimde hangi tip yağ kullandığınız; hangi yöntemi izlediğiniz de biyodizel maliyetinde önemlidir.

AytunçGöy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön