View Single Post
Eski 19-02-2007, 12:29   #1
AytunçGöy
Yeni Üye
 
AytunçGöy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-02-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Biyodizel Üretimi - Biyoyakıt - Çevreci Yakıt

Öncelikle ayrı bir başlık açtım. Sebebi de şundandır. Var olan yağlı tohum/biyodizel başlığı altında genelde yasal mevzuat, eksiklikler ve olması gerekenler konuşulmuş. Konuyu başka yöne çekmek istemedim. Oradan biyodizel-kanola-yağlı tohumlarla ilgi güncel konulara değiniriz ve takip ederiz.

Ben kısaca biyodizel hakkında bilgi vermek istiyorum ve sitenin amacına uygun olarak neden çevreci yakıt olduğuna değinmek istiyorum.

Biyodizel tamamen bitkisel yağlardan katalizör yardımıyla elde edilen ve dizel araçlarda hiç bir modifikasyon yapmadan direkt olarak kullanılabilen bir yakıttır.Her türlü yağ bitkisinden biyodizel üretilebilir. Bu bitkiler başta ayçicek olmak üzere; kanola , hindistancevizi ve kenevir, pamuk, aspir gibi yağ içeren bitkiler olarak sıralanabilir. Ayrıca, yemeklik atık yağlardan da biodizel üretimi mümkündür.

Ve bence diğer önemli bir nokta da şudur:
Bir birim petrol yakıtı için kullanılan enerjiyle 3.2 birim biodizel üretilebilmektedir.
Biyodizel üretmek için harcanan enerji normal petrol yakıtı üretmek için kullanılan enerjinin %32’si kadardır. Bu yönüyle enerji tasarrufu üretim tesislerinde çok büyük miktarlarda olmaktadır. Bir başka değişle bir birim petrol yakıtı üretmek için kullanılan enerjiyle 3.2 birim biodizel üretilebilmektedir.

kaynak: www.biyodizelturkiye.com

bir sonraki mesajda da kısaca üretimden bahsetmek istiyorum.

AytunçGöy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön