View Single Post
Eski 13-03-2011, 03:06   #65
Zeki Yağlı
Ağaç Dostu
 
Zeki Yağlı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 943
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kalyon Mesajı Göster
Zeki bey ebaydan alışveriş yapmıştım tohumla gelen çimlendirme hakkındaki kağıtta tohumların sadece yeterli ısı ve nemde çimlenmesinin gerçekleştiği ve çimlenme için güneşin sadece ısı kaynağına gerek duyulduğu yazıyordu ve çimlenme gerçekleştikten sonra hemen güneş ışığına alınması gerektiği yazılıydı bu doğrumudur güneş derken sadece ısı kaynağımı kastediliyor? Ve toprağın altındaki bir tohum güneş ışığını nasıl alabiliyor? Artı ben bunu denedim bir boabab türünde karanlık ama sıcak bir ortamda. toprağı tarif ettiğiniz şekilde nemli kaldı şu an bir tohum kök atmakta ekim tarihinden 11 gün sonra.
Sevgili Kalyon,

Çimlendirme için mutlaka ısı lazım.
Bunu güneşten de sağlayabilirsiniz.

Ama çimlendikten hemen sonra, yani gerçek yaprakları çıkar çıkmaz mutlaka ışık lazım. Çünkü bitkilerin hücre üretmeleri (=büyümeleri) fotosentez yolu ile oluyor. Yani su + karbondiyoksit + ışık = bitki hücreleri + oksijen veriyor.

Dolayısıyla, karanlıkta çimlenme olsa bile, hemen sonra bitkiyi bol ışıklı bir yere almak lazım, yoksa, zayıf, çelimsiz, soluk renkli, uzayıp gider ve sonra toparlamak mümkün olmaz.

Işık gerekli ama direkt güneşin altına koyarsanız bu sefer de güneşin sıcağından körpe bitkiler kavrulur.

Onun için direkt güneş almayan bol aydınlık bir yerde büyütmeli ve yavaş yavaş güneşe alıştırmalısınız.


Kolay gelsin


Düzenleyen Zeki Yağlı : 13-03-2011 saat 10:30
Zeki Yağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön