View Single Post
Eski 10-03-2011, 14:30   #566
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Beğenen herkese teşekkür ederim.

Bu dolabın 12 hayvanlık bir çalışması da yapıldı. Malzemeler ve fiyatları araştırıldı. Yaklaşık 3500 lira bir maliyetle kamyonetle taşınır bir yere monte edip kullanılır bir hali nasıl olur diye kağıt üzerinde plan proje yapıldı. 2 adet dolabın yani toplam 8 duvarın her gün bir tanesi 8. günü doldurup hasad edildi ve 12 hayvana verildi. Bir duvardan 120 kg alındı.

Çimlenme sıcaklığı en uygun 20 derece tespit edildi. 10-15-20 ve 25 derecede denemeler yapıldı. 20 dereceden biraz daha soğukta 17-18 derecede daha fazla besin yapıyor ama 18 derecede tutma maliyetini karşılamıyor. Bu yüzden en verimli sıcaklık 20 derece.

8 günlük düzenli kamera çekimlerini de yaptık ama onlar benim makinamda değil ve formatları farklı işlenmesi gerek buraya koyamıyorum. Fırsat bulunca o görüntüleride ya buraya koyar ya da bir siteden yayınlarım. Arpanın bir kaç saat içinde uygun ortamı bulunca nasıl boy attığını gözlemek çok enteresan oluyor.

Şimdi bir arpa danesi toplam besini ile 8 gün sonraki çimdeki toplam besini hakkında bilimsel çalışma yapılacak. Fakat hemen sonuçlanacağını sanmam çünkü bazı ekipmanlarımız eksik. Kül fırını gibi. Üniversiteye gidip bir konuşmayı düşünüyorum. Belki yardımcı olurlar.

Bir de bu yeşil yem+saman karışımını hayvana ne kadar süreyle kesintisiz verebiliriz aralara nasıl yemlerin katılması gerek bunun araştırılıp ortaya çıkarılması gerek.

Bizim dolapta drenaj düzeni yoktu. Çok az su harcayarak çimlendirme yapabildik ama ayarlayana kadar çok fazla deneme gerekti. Büyük modelinde de bu denemenin aynen yapılıp anlaşılması gerek. Nem oranı %90 lara çıkınca da % 60 altına düşüncede sorun oluyordu.

Kendimize ait hayvan olmadığından verim artışlarının kayıtları bence çok sağlıklı olmadı ama insanları şaşırtan bir süt artışı burada da gözlendi.

Parası kıt küçük besicilerle üç beş hayvan alıp besicilik yapmaya hevesli insanlar için çok harika bir başlık oldu burası. Prefabrik bir hayvan barınağı da tasarlansa tam olacak . . .

Eklenen Resimler
     
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön