View Single Post
Eski 09-03-2011, 01:28   #55
toldput
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 10
merhaba arkadaşlar, bu konuyu tesadüfen gördüm ve daha önceki denemelerimi paylaşmak istedim.

iki sene önce bahçemizde 80 cm lik çukurlar oluşturup patatesleri bu çukurlara gömdük, patateslerin yeşil kısımları büyümeye başladıkça da boğazlarına kadar toprakla doldurduk. 80 cm lik çukurlar 2 ay içerisinde 30 cm kadarda toprak seviyesinin üstüne çıkacak şekilde doldu. patateslerin bazıları nedenini bulamadığımız şekilde hastalıklı diğerlerini de sanırım aceleciliğimizden küçük şekilde topladık, tabi bir kısmınıda kazıp çıkaralım derken parçaladık. lezzetleri oldukça iyiydi, daha önce kestane benzetmesi tadını aynen bizde aldık.

geçen sene bir arkadaşımdan duyduğum çuval tekniğini denemek istedik ve eve yakın bölüme çuvallara bir miktar mil kum, toprak ve gübre karışımından koyup patatesleri bu çuvallara koyduk. toplam 10 adet 25 kiloluk un çuvalı kullandık. 2 hafta sonra ağaçlara bakmak için ziraat mühendisi arkadaşımla bahçeye gittiğimizde çuvalları gördü ve bu yöntem güzel ama hatalı dedi. çuvalları açıkta bırakınca fön etkisinden dolayı toprağın neminin çabuk kaybolacağını ve uğraşımızın bizi memnun etmeyeceğini belirtti. 80 cm derinliğinde çuvalların sığacağı şekilde 5m lik bir kanal oluşturduk ve çuvalları bu kanalın içine koyduk. yine kum, gübre ve toprak karışımıyla pataeslerin yeşil kısımları uzadıkça çuvalların içini doldurduk. 2 ay sonra hafif kazdınca içerideki patates yumrularını gördük ve bu sefer acele etmemeye karar versekte 75 günün sonunda dayanamayıp çuvalları kanallardan çıkardık ve topladığımız patatesler 10 çuvalda 60 kilo civarındaydı.

orta bölümdekiler ilginç biçimde daha fazla büyümüştü, ben en alttaki patateslerin daha büyük olacaklarını düşünmüştüm. lezzetleri mükemmeldi ya da kendimiz yetiştirdiğimiz için bana öyle geldi bu şekilde yetiştirmede hem toplanması hemde bakımı bizim için çok kolay oldu ve bu senenin hazırlıklarını da yaptık. çuvallarımız, kum-gübre-toprak karışımımız hazır, sadece yağışlar durduktan sonra sürülmesini bekliyorum ve en kısa sürede ekimi yapacağız.

umarım faydalı olmuştur...

toldput Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön