View Single Post
Eski 07-03-2011, 07:54   #45
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Ben de dün akşam bonsai yapmak amacıyla aldığım ağacın köklerine bakayım diye saksısını çıkardığımda, hani bilenler bilir bizim akvaryum dünyasında "şov boy" (show size) dediğimiz, türkçe de "baddal beden" diyebileceğimiz boyda bir solucanla karşılaştım.
Alıp çıkarma imkanım olmadı lakin saksının dibinde kalan toprağa kıvrıla kıvrıla girip çıkmış vaziyette duruyordu, tahminen boyu 20 cm civarında, belki daha büyük. Bildiğimiz kırmızımsı-kahverengi toprak solucanı.

Saksıda böyle bir solucanın zararlı olacağı kesindir diye düşünüyorum, zaten ağacımın boyuna göre kök sistemi olması gerekenden az durumdaydı. Ayrıca üst tarafta kuruyan dallarında sorumlularından baş aktör yine bu arkadaş olmalı.

Peki öğrenmek istediğim şey şu, madem drenaj deliklerini kapatıp toprağı suyla boğduğumuzda bunlar nefessiz kalıp yüzeye çıkıyorlar, neden kimyevi ilaçlara ihtiyaç duyuyoruz? Toprak yüzeyine (hatta suyu fazla koyarak su yüzeyine) çıkmalarını sağladığımızda bunları kolayca toplayamaz mıyız? Mücadele için etkili bir yöntem olmaktan uzak mıdır?

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön