View Single Post
Eski 06-03-2011, 23:24   #25
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
Herkese merhaba tekrar.

Bugün Kinoa hakkında biraz daha araştırma yaparken bulduklarımı burada da paylaşayım dedim. Şimdi aşağıdaki yazıyı okuyunca siz de anlayacaksınız Adana'dan neden ses çıkmadığını

İtalyan ziraatçiler Güney İtalyada, Napolinin 30 km kuzeybatısında deniz kıyısından 30 km içeride bir şehir olan Vitulazio'da bir tarım çiftliğinde (enlem-boylam: 14° 13' 0" Doğu; 41° 10' 0" Kuzey) Kinoa yetiştirmeye çalışmışlar. 2006-2007 yıllarında KVLQ520Y (KV) and Regalona Baer (RB) adındaki iki değişik tür kinoa tohumunu denemişler. Yağmur ile besleme şeklinde gübrelemişler. Ve görmüşler ki en iyi verim için kinoayı NİSAN ayında ekmek gerek. RB tipi yüksek sıcaklık ve buna bağlı susuzlukluk stresi gibi iklimden kaynaklanan değişikliklere daha iyi uyum göstermiş. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/1...87C78A4.d03t02

Genel bilgilere baktığımızda; kinoanın kısa günler ve serin hatta soğuk sayılabilecek bir iklim istediğini görüyoruz. Bitkinin iyi gelişmesi için sıcaklıkların düşük olması şartmış. Sıcaklık 35'in üzerine çıkınca kinoa uyku-uyuşukluk haline geçermiş ve polenler de kısır olurmuş. Yani anlaşılan sıcakta döllenme gelişmiyor, bitki meyve vermiyor. Kanada sınırındaki Amerikan eyaleti Minnesotada bile bu yüzden seneler boyu denemelerine rağmen iyi verim alamamışlar.

Kinoa bitkileri 0 ve -1 derecelerdeki hafif dona bile dayanıklı imiş. Bitki çiçeklenme dönemindeyse sıcaklık -2'nin altına düştüğünde ölebilirmiş ama tohumlar olgunlaşmaya başladıktan sonraki soğuklar aynı etkiyi yapmıyor, bitki -6 dereceye kadar soğuğa dayanıyormuş.

Kinoa günlerin kısa olduğu yerlerde daha çabuk çiçekleniyormuş.

Bu bitkinin sıcaklık farklarına uyum kabiliyeti düşük olduğundan çiftçilerin önceden küçük alanlarda deneme yapmaları öneriliyor.

Ayrıca kinoanın iyi gelişebilmesi için 2000-3000 metre rakım gerekirmiş.

Sevgiler,

Nil


Düzenleyen nil : 21-03-2011 saat 15:14 Neden: polenler steril olur demiştim, doğru anlaşılması için steril sözcüğünü kısır sözcüğü ile değiştirdim.
nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön