View Single Post
Eski 06-03-2011, 19:28   #5
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Çok teşekkürler yorumlarınız için.

Önceki mesajımda "üçte birini budarım" demişim, üçte birini bırakırım demem gerekiyordu. Bugün biraz çalıştım. Şimdiki son görüntü bu, henüz alt tarafın budamasını yapmadım. Orayı da tourkana'nın önerisine uyarak, her dalın ucunda 3-4 çift yaprak kalacak şekilde azaltıp dalları ortaya çıkarmayı planlıyorum.


şimşir ilk budama.JPG

Ana dallardan birini, budamalardan önce ağacın en tepe noktasını oluşturan öbeği şimdilik bıraktım. Zaten daha bonsai olmasına çok zaman var. Bu sırada özellikle bu ağır budamalarla kaybettiği enerjiyi oradan biraz yerine koyar diye düşünüyorum. Ayrıca balkonda o tepe kısımla ışığı da daha rahat yakalar. Aşağıda kalan asıl gövdenin de biraz olsun kalınlaşmasını sağlar.


şimşir dallar.jpg

Etraftaki dalların henüz dokunulmamış yapısı bu şekilde. Yaprakları biraz daha budayıp dalları kısalttıktan sonra bunları saksının çevresi boyunca iplerle eğerek orta bölümü daha rahat çalışılır hale getirmeyi düşünüyorum.


Yalnız bir problemimiz var.

Şimşir boşluk.jpg

Merkezde büyük bir ölü boşluk bulunuyor. Budama yapmadan önce hiç farkedilmiyordu. Ağacın ortası yeterince ışık almadığı için bu bölümler zamanla kurumuş. Temizlemek de oldukça zahmetli oldu. Şimdilik bu kadar yapabildim, devam edicem. Görülen kesik dallar biraz aşağıda o kalın gövdeyle birleşiyor. Alt tarafta kuru gibi görülen ince dallar o bölümdeki yeşil sürgünlerin sapları aslında. Çevrede bıraktığım sağlıklı dalları budadıktan sonra biraz daha görülecek bunlardan hangilerinin sağlıklı olduğu, ya da kurtarılabileceği, ona göre yine azaltacağım tabii.


şimşir ölü dallar.jpg

Bu orta bölümde budadığım kuru bölgeyi maksimum şekilde temizlemem gerekiyor. Sonrasında tarza karar verip büyük olasılıkla tekrar oradan sürgünler çıkmasını bekleyeceğim. Bahar ve yaz sezonunda inşallah o bölüm canlanır.

Önerileriniz nelerdir?

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön