View Single Post
Eski 15-02-2007, 12:09   #54
tore0001
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
imar durumu ve mevzuat hakkında

Benim de Ağvanın bir köyünde yaptırdığım prefabrik evim var. Bu evin arazisini aldığım dönemde çok araştırma yaptım, öğrendiklerimi aktarayım:
Bu %5 oran kesinlikle prefabrikler için de geçerli. Bildiğim kadarıyla balkon, veranda gibi alanlar da bu oranın içinde ancak belediyeler iyi niyetle göz yumuyorlar ve projeye çizilmemiş olmasına fazla birşey demiyorlar.
İnşaata başlamadan önceki araştırma dönemimde bir inşaatçı "imara esas teşkil etmeyen yapı" dan bahsetmişti. Bir yapının eğer temeli yoksa yani kazıklar üzerinde yapılıyorsa farklı bir işlem görüp "geçici" statüde değerlendirildiğini, söyledi. Aslını araştırmadım.
Bir arsanın imarlı olabilmesinin ilk şartı (eğer imar planı mevcut değilse), o arsanın önünden kadastral yol geçmesi. Size gösterdikleri bir arsanın önünden geçen yol eğer kadastro haritalarında görünmüyorsa çok uğraşırsınız. Pek çok emlakçı konuyu bilmeden gelenlere 2. parsel yani yola cephesi olan değil, başkasının arazisinden geçilerek ulaşılabilen yerleri gösteriyorlar ve öndeki parselin sahibinin size yol vermek zorunda olduğunu söylüyorlar, çok inanmayın, o arsanın sahibiyle anlaşıp bir geçiş yolu alabilseniz bile yolu olan ama imarı olmayan bir arsanız olmaya devam eder.
Bir diğer konu, mücavir alan dışında ruhsat, imar müdürlüğü'nden alınıyordu, imar müdürlüğü de 3 tane memuruyla heryeri denetleyemediğinden jandarma ve muhtarla anlaşan herkes kaçak olarak ev yapabiliyordu, ancak bu kural değişti sorumluluk ve yetki belediyelere devredildi. Şimdi işleri (en azından istanbulda)çok daha sıkı tutuyorlar. Ben Ağva çevresinde son iki senedir kaçak yapı görmüyorum.
Köy içlerinde (köy yerleşim alanında) imar hakkı çok daha yüksek. %25 ile %40 arasında değişiyor ve ruhsat almadan muhtar izniyle ev yapılabiliyor ancak köy nüfusuna kayıt olmanız yani kanuni ikametgahınızın köy olarak görünmesi gerekli. Tabi muhtarla anlaşmanız ilk şart.
Bir de köyün içinde görünen bir tarla kadastro haritasında köy dışında görünüyor olabilir, çünkü bu haritaların çizim tarihleri genelde çok eski, ilgili belediyenin Fen İşleri Müdürlüğünden sormadan aslını bilemezsiniz.


Düzenleyen tore0001 : 16-02-2007 saat 09:48
tore0001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön