View Single Post
Eski 20-02-2011, 15:04   #59
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Todor un internetten gösterdiği basit jeneratörümüzü agaclar.net versiyonu olarak yapmaya devam edelim.

Aliminyum folyo her mutfakta vardır. Bir parça alıyoruz.

Lamele yapıştırmak için ben çift taraflı bant kullandım. Lamele çift taraflı bantımızı yapıştırıp kenarlarını traşlıyoruz.

İnce yapılı içi çok telli 5-10 cm lik iki parça kablo temin ediyoruz. Bu tür kibar kablolar çocukların bozulmuş uzaktan kumandalı arabaları içinden bolca çıkar. Çin malı pilli tüm oyuncakları parçalayıp kablolarını alabilirsiniz. Her evde işi bitmiş atılmayı bekleyen oyuncak vardır herhalde.

Bu kabloların bir ucunu düzgünce maket bıçağıyla kesip 2 cm kadar kablo yalıtkanını sıyırıp atıyoruz. Ucunu soyuyoruz yani.

Bir yüzünde çift taraflı bant bulunan lamelin bir kenarına bu kablonun birini yapıştırıyoruz. Üzerine düzgünce folyoyu bastırıp yapışmasını sağlıyoruz. Anot ucumuz tamam oldu. Aynı şeyleri tam yanına tekrar yapıyoruz. İki folyo birbirine mümkün olan en fazla şekilde yaklaşmalı. Resimde gördüğünüz aralık çok fazla. Bu işi tekrar yapacağım. Ama resimleyip anlatmak için koydum. İki folya arasındaki açıklık mikronlarla ölçülmeli ! Milimetrenin binde biri bir mikron ise 100 mikrondan az bir aralık lazım ! Yani milimetrenin 10 da biri kadar bir mesafe. Hadi sıkıysa yapabilin. Zor ama beş on deneme ile mümkün olabilir. Bende ilkinde beceremedim.

Bu düzenekte kullanılan balastaların çıkışında 1250 voltluk kondansatörler kullanılmış. Demek ki çıkışı en çok 1000 volt kadar. Frekansı oluşturan transistörlerde çok güçlü değil. Kısacası Voltajı çok da yüksek olmayan çok cılız miliamperli bir devremiz var. Folyo açıklığı bu yüzden önemli. Fazladan açıklığı tolere edecek elektrik gücü yok ortada. Ayrıca folyo kenarları tam paralel olmalı. Resimdeki yeterince paralel değil.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen akinselcuk : 20-02-2011 saat 22:09 Neden: Bir sürü yanlışlık vardı Hangi birini sayayım ? Harf, kelime, ifade yanlışları vs.
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön