View Single Post
Eski 18-02-2011, 01:18   #9
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Avcı avını içgüdülerine göre seçer, avcı insan ise aklına göre...

Aslanın sürü içinde avlayacağı hayvanın huzursuz tavır sergilemesi _ ki bu doğrudur_ av ve avı arasındaki içgüdülerin çok gelişmiş olmasındandır. Hayvanlardaki deprem öncesi huzursuzluk gibi...

Bazı avcılar _ hepsi değil_ Aslan gibi sürü içinde tek bir hayvana hedef alır. Avın yaşlı, hastalıklı, küçük diğer adı ile 'ayıklanması gereken' değil_ ki sadece içgüdüler sahip bir hayvan bunu bilemez_ nişan alması ile ilgilidir. Nişan alma, hedef belirleme avın iyi avlanması ve verimli, kaliteli olması için usta avcılar tarafından uygulana bir yöntemdir. Avcı insan da aynı yöntemi kullanır. Birden parlayan on tane keklikten sadece bir tanesine nişan almazsa avını vuramaz.

Bazı avcıların yaşlı, sakat, hastalıklı, küçük ve kaçamayacak olan avlara yönelmesi_ ki vahşi köpekler buna en iyi örnektir_ 'doğal ayıklanma' ile ilgili değil, kolay av olmalarının içgüdülerine yansımasıdır.


Peki doğanın kendi içinde bir dengesi varsa _ günümüzde onlarca tür yok oluyor ve yeni türler hala ortaya çıkıyorsa bu tartışılır_ insan neyin dengesidir? Elbette doğanın...İnsan tesadüfen avcı ve hatta insan olmuşsa, tesadüflere bağlı konularda mükemmellik aranmaz ve elbette 'insan aşılması gereken bir şey'dir.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön