View Single Post
Eski 16-02-2011, 22:06   #1
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Kestane helvası

Kestane halk arasında sanki kendiliğinden yerini bulmuş gibi.
Kimi zaman meyve muamelesi görmüş, kimi zaman sebze. Tatlısı da yapılmış, tuzlusu da; kıymalısı da yapılmış, zeytinyağlısı da; böreği de yapılmış, kurabiyesi de… (Eksik kalmasın diyerek turşusuna da biz yapalım demiştik hani…)

Çoğu türkümüzde kestane geçer. Genel olarak ilk iki hazırlık dizelerinde söz edilir. “Ada Yolu Kestane / Amanın Dökülür Dane Dane” gibi. Sonu çok hoş gelen dizelere uyaklık etmiştir.

Mesela şu Amasya türküsünde olduğu gibi (pek de oynaktır):

Ağaçlarda kestane,
Kestane tane tane
Öyle bir yar sevdim
Amasya’da bir tane


Ama size şu Antalya türküsünün dizelerini yazmadan edemedim:
"Bir kilo kestaneyi aldım elliye
Kabuğunu soydurdum esmer benliye
Esmer bana küsmüş aldattım diye
Kestanem aman, kestanem aman, kestanem aman

Kestaneyi kavurdum soba üstünde
Kabuğunu soydurdum sofa üstünde
Sen kaybettim esmerim bana küstün de
Kestanem aman, kestanem aman, kestanem aman

Kestaneyi kavurdum arabalarda
Kabuğunu kuruttum darabalarda
Benim sevdiceğim yok aralarında
Kestanem aman, kestanem aman, kestanem aman"


Evet kış kendini pek göstermemiş olsa da bu aylarda ben kendi adıma, “kestaneye" takmış vaziyetteyim.

Kestaneyi sevmemin nedeni yemesinden daha çok onu bir oyun çamuru gibi istediğinizce oynayabiliyorsunuz.
Kokusu güzel, tadı da öyle.
Uğraşınızı inkar eden bir meyve-sebze değil.
İster tatlısını, ister tuzlusunu yapın “Olmamış bu yahu!.. Dökeyim gitsin” sonucu olmuyor…

Neyse elimde kestane püresi kalmış ta turşu zamanından. Yoldan geldiğimde baktım dolapta duruyor. Onunla ne yaparım diye düşündüm ve sonuçta kendimce kahvaltılık hale getirdim. Baktım fena da olmamış hani. Özellikle çocuklar için bol kalori, bol vitamin ve mineral içeriyor. Kışın kahvaltılıklar arasına rahatlıkla konulabilir. Adını kestane helvası koydum:

Name:  kes hel.jpg
Views: 924
Size:  13.5 KB

Kestane helvası:
Bir su bardağı kestane püresi
½ çay bardağı Zeytin yağı
½ “ “ Tahin
½ çay kaşığı toz zencefil

Zeytinyağı + tahin + toz zencefil + kestane püresi hepsi bir çatalla eze eze, evire çevire birbirine yediriliyor… Kızarmış ekmeğin üzerine sürün...
Bu kadar.
Afiyet olsun


Düzenleyen hassoman : 16-02-2011 saat 22:56
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön