Kestane halk arasında sanki kendiliğinden yerini bulmuş gibi.
Kimi zaman
meyve muamelesi görmüş, kimi zaman
sebze. Tatlısı da yapılmış, tuzlusu da; kıymalısı da yapılmış, zeytinyağlısı da; böreği de yapılmış, kurabiyesi de… (Eksik kalmasın diyerek turşusuna da biz yapalım demiştik hani…)
Çoğu türkümüzde kestane geçer. Genel olarak ilk iki hazırlık dizelerinde söz edilir. “
Ada Yolu Kestane / Amanın Dökülür Dane Dane” gibi. Sonu çok hoş gelen dizelere uyaklık etmiştir.
Mesela şu
Amasya türküsünde olduğu gibi (pek de oynaktır):
Ağaçlarda kestane,
Kestane tane tane
Öyle bir yar sevdim
Amasya’da bir tane
Ama size şu
Antalya türküsünün dizelerini yazmadan edemedim:
"Bir kilo kestaneyi aldım elliye
Kabuğunu soydurdum esmer benliye
Esmer bana küsmüş aldattım diye
Kestanem aman, kestanem aman, kestanem aman
Kestaneyi kavurdum soba üstünde
Kabuğunu soydurdum sofa üstünde
Sen kaybettim esmerim bana küstün de
Kestanem aman, kestanem aman, kestanem aman
Kestaneyi kavurdum arabalarda
Kabuğunu kuruttum darabalarda
Benim sevdiceğim yok aralarında
Kestanem aman, kestanem aman, kestanem aman"
Evet kış kendini pek göstermemiş olsa da bu aylarda ben kendi adıma, “kestaneye" takmış vaziyetteyim.
Kestaneyi sevmemin nedeni yemesinden daha çok onu bir oyun çamuru gibi istediğinizce oynayabiliyorsunuz.
Kokusu güzel, tadı da öyle.
Uğraşınızı inkar eden bir meyve-sebze değil.
İster tatlısını, ister tuzlusunu yapın
“Olmamış bu yahu!.. Dökeyim gitsin” sonucu olmuyor…
Neyse elimde kestane püresi kalmış ta turşu zamanından. Yoldan geldiğimde baktım dolapta duruyor. Onunla ne yaparım diye düşündüm ve sonuçta kendimce kahvaltılık hale getirdim. Baktım fena da olmamış hani. Özellikle
çocuklar için bol
kalori, bol
vitamin ve
mineral içeriyor. Kışın kahvaltılıklar arasına rahatlıkla konulabilir. Adını
kestane helvası koydum:
Kestane helvası:
Bir su bardağı
kestane püresi
½ çay bardağı
Zeytin yağı
½ “ “
Tahin
½ çay kaşığı toz
zencefil
Zeytinyağı + tahin + toz zencefil + kestane püresi hepsi bir çatalla eze eze, evire çevire birbirine yediriliyor… Kızarmış ekmeğin üzerine sürün...
Bu kadar.
Afiyet olsun