View Single Post
Eski 14-02-2011, 20:30   #135
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,964
Toprak tarafı ısı değiştiricisinin hesaplarının çok iyi yapılması gerekir. Isı pompasının toprak tarafından 0.5 derecelik ısı alması da yeterli olmakla birlikte sürekli çalıştırmada toprak tarafından alınan enerji neticesi alınan ısı yerine gelemezse sürekli soğuma olur, bu da ısı pompasının verimini düşürür.

Toprak tarafındaki boru uzunluğu ve derinlik, yer kabuğunun ya da yer altı suyunun ısı değiştiricisine ne miktarda ve ne sürede ısı transfer edebileceğine göre hesaplanmalıdır. İdeal olan, alınan enerjinin toprak tarafında birebir tekrar kazanılmasıdır.

Sistem sürekli çalışmak zorunda kalıyorsa yine gitgide düşen bir verim söz konusu olacaktır.

Bu aralar bizim sistem ortalama 20 dakikada bir devreye girip, 60 saniye çalışarak akümülasyon tankındaki suyu sabit 43 derecede tutuyor. 43 derece benim yaptığım bir ayar. Bu ısıdaki suyun yerden ısıtma kalorifer sistemine basılması ev tarafındaki bir termostatın yönetimde. O da günde 3-4 kere, 15 dakika boyunca buna ihtiyaç duyuyor ve evdeki ısıyı sabit 24 derecede tutuyor. Termostat akümülasyon tankından kalorifer sistemine su basarken tanktaki suyun ısısı 39 dereceye kadar düşüyor. Bu da tanktaki ısının hızlı düşmesi sebebiyle ısı pompasının yine günde 3-4 kere yaklaşık 15 dakika kesintisiz çalışmasını gerektiriyor.

Dışarıdaki ısı (bugün hava epey ılındı diyebiliriz) halen 4 derece. Hafta sonu 2 derece idi ve çalışma düzeni aynıydı. Bu arada, 350 litre kullanma sıcak suyu da 41 derece görünüyor. Gündüz ışıma olan günlerde güneş enerjisi panellerinin 56-60 dereceyi gördüğünü gözlemliyorum. Bu da kullanma suyunun daha yüksek derecelere çıkmasını sağladığı gibi, ters etki ile akümülasyon tankına da destek veriyor. Işıma süresi mevsim ilerledikçe artacak, ısı pompasının çalışma ihtiyacı da git gide azalacak.

Sistemin kaynak tarafı göstergelerine baktığımda, sistem çalışırken 5 derece su alıp 4 derece geri gönderdiğini gözlemliyorum.

Ev ısısını sabit 24 derece yerine 22 derecede tutmayı tercih etseydik sistemin çalışma ihtiyacının 1/3 veya 1/4 oranında azalacağını tahmin ediyorum.

Son gelen faturaya göre bu aylarda ısı pompasının harcadığı enerji ayda 160-170 TL civarında.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön