View Single Post
Eski 12-02-2011, 00:27   #3
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Şimdi bu bobine bir trafodan 12 voltu direk bağlayacağız.

Endiksiyon bobininde 3 uç olur. Ortada buji kablosunun takıldığı kule başı denen yeri vardır. Yüksek voltaj buradan çıkar. Diğer iki ucu bu kule başının sağında ve solunda vidalı yerlerdir. Bu vidalı yerlere 12 volt verilir.

Kule başının devreyi tamamlaması için ikinci bir ucunun olması lazımdır. Vidalı yerlerden bir tanesi hem 12 voltun hemde kule başının yani yüksek voltajın ortak ucudur.

Bobine 12 volt girer yaklaşık 20bin volt çıkar. Değerseniz sizi çarpar ama öldürmesi zordur. Elinizden çarpılarak ölemezsiniz, genede bir hayati tehlikesi vardır çarpılmamak gerek.

Trafomuzun 220 volt tarafına şehir şebekesinden gelen ceryanı bağlıyoruz. Trafonun diğer uclarından çıkan 12 voltu da bobinin vidalı yerlerine bağlıyoruz.

220 voltu trafoya verdiğimiz andan itibaren bobinin kule başında yüksek voltaj oluşur. Bu yüksek voltajı alabilmek için bobinin vidalı uçlarından birini seçmeliyiz. Seçeceğimiz uç eksi yazan uçtur. Kule başı devresini eksi yazan vidalı uçla tamamlar, artı yazanla değil.


Bu yüksek voltajı uygun kalın bir kablo ile (buji kablosu olabilir) jeneratörümüze iletmeliyiz.

Lazım olan diğer malzemeler şunlar ;

2 adet pet şişe. 2,5 litrelik fanta , pepsi şişeleri olabilir. Fazla kavisi olmayan yukardan aşağıya düz inen model şişeler daha uygundur.

Bu 2 şişenin tabanlarını düzgünce kesip çıkarıyoruz. Birinin alt kısmını hafifce ısıtıp diğerine geçiriyoruz.

Şişelerden birinin tabanını çıkarın. Diğerini çıkarmayın. Bu geçirme işlemini yaptıktan birini genişlettikten sonra öbürünün tabanını da çıkarmak daha uygun olur.

Eklenen Resimler
 
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön