View Single Post
Eski 11-02-2011, 14:47   #45
envor
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçay Mesajı Göster
Birde ben burdan özellikle sayın envor,a sormak istediğim bir şeyler var. inşallah bu yazımı okur. mevzu bitkinin stresiyle ilgili,Bitkiler ne zaman strese girerler bu stresin ne gibi etkileri ve zararları olur ve ne şekilde atlatırlar,bitkilerin stres yapmasını önleyecek bir meteryal varmıdır. şimdiden teşekkürler.
Sayın akçay; domates bitkisinini bir çok durum strese girmesine sebep olabilir.
- Az veya çok sulama,
- Aşırı veya yetersiz sıcaklık,
- Gece ve gündüz sıcaklık farkları,
- Sert rüzgar veya don,
- hava kirliliği,
- Bitki besin elementleri,
- Pestisitler, toksinler,
- Mikroorganizmalar,
- Hastalıklar, vs.
gibi bir çok etmen yazılabilir. Ama genellikle iklimlendirmede yapılan hatalar, bitkiyi strese sokar.

Sizin seranızda; büyük bir ihtimalle iklimlendirme hatasından dolayı strese girer gibi geliyor bana. Seranız güzel, sevimli olmuş, fakat ben hiç bir havalandırma penceresi göremedim. En az % 30 -40 havalandırma gerekir. İki tarafında seranın boyunca 1 metre eninde açılıp kapanabilen bir havalandırma sistemi yapmanızı öneririm. bu havalandırma sistemi bitkilerinizi hastalıklardan ve stresten koruyacaktır. Yoksa öyle stres önleyecek diye her hangi bir ilaç veya gübre varsa atayım diye düşünmeyin. Piyasada bir çok merdiven altı gübre imal eden kuruluşlar var, ürünlerini satmak için bin bir takla atanlar var. Dikkatli olun.

Sizin sadece yapacağınız, sulama rejiminize dikkat edin, aşırı gübrelemeden kaçının, o kitapta okuduğunuz gibi sakın yapmayın , içeride ki nem'i % 70 lerde tutmaya bakın, ufo ile ısıtıyorsanız, içerde düşük nem olsbilir, buna engel olmalısınız, her hangi bir tarım ilacı atacaksanız, firmanın beyanını göz önünde bulundurarak eksik ve ya fazla doz aşımı yapmayın, Kültürel işlemleri yağışlı havalarda yapmayın, seram küçük, daha çok bitki sığdırayım diye düşünüp, çok sık bitki dikmeyin, buda ışık stresine sebep olabilir. Daha bir çok şey yazabilirim buraya, ama siz yukarıda ki dediklerimi yapsanız, maçı alırsınız

Başarılar diliyorum...

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön