View Single Post
Eski 09-02-2011, 22:21   #1312
Beymen
Ağaçsever
 
Beymen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2010
Şehir: siirt
Mesajlar: 78
teşekkür

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Gardenya ile ilgili internette ufak bir araştırma yaptım. Türkçe sitelerdeki bilgiler birbirinden tamamen farklı. Kimi tropikal bir bitki olduğundan soğuk sevmez diyor, kimi çok sıcak sevmez serin sever diyor, kimi en düşük sıcaklık 12 derece olmalı diyor. Oysa yabancı sitelerde zone aralığı çok geniş 7-10. İstanbul 9b olduğuna göre sorunsuz yetişebilir demektir.

Nazlı bitkileri sevmem. Gardenya da Sıklamen gibi ev içine alınıp, 2 haftada solan çiçekleri ve yapraklarıyla çok nazlı sandığım bir bitkiydi. Sıklameni 6-7 yıl önce San Francisco'da evlerin bahçelerinde görünce çok şaşırmış ve ev içinde 10 günden fazla yaşatamadığım bu bitkinin aslında bahçe bitkisi olduğunu anlamıştım. Burnumuzun dibindeki Belgrad Ormanındaki ağaçların altında dolu olduğunu ise geçen yılki mantar toplantısında gördüm.
Ne cehalet değil mi?

Gardenya ise çok pahalı satılan, bakımı çok zor bir bitkiydi bana göre. İyi ki geçen yıl mevsimlik çiçekler almaya gittiğim çiçekçi, zorla elime tüplü bir fidanını tutuşturmuş. Kışın içeriye alırsın demişti ama sattığı Sarı Kantaronun adını bile bilmiyordu, O'nun vereceği bilgiye ne kadar güvenilirdi ki? Sonuçta bakkal dükkanı gibi al-sat yapan bir yerdi.
Önce bitkiyi orta boy bir saksıya diktim. Kışın korunaklı bir yere almayı planlıyordum. Sonra geçen kışın ortasında Jineop'un bir fotoğrafında arka planda bizim Gardenya'yı gördüm. Bahçeye geçirnce çok keyiflendiğini yazmıştı.

Hemen bitkiyi alelacele bahçede yarı gölge bir yere diktim. Tam keyfi iyi derken bir de geçen kışın -10 küsür derecesini gördü, bana mısın demedi, yaprakları pırıl pırıl, kara kışa karşı koydu. Bahar gelmeden yerini beğenmediğim için değiştirip, hemen hemen tam güneş alan bir yere geçirdim. Üzeri tomurcuk doldu, yeni sürgünler verdi, bol çiçek açtı. Hiç özel bir bakım ve gübreleme de yapmadım ama tüm çiçekli bitkilerimde kullandığım potasyum ağırlıklı gübreden 2 haftada bir kere sulama suyuna bir çay kaşığı olmak üzere verdim.

Ben bodur ağaç formunda büyümesini istediğim için dip sürgünlerinin tümünü budadım, sadece 2 ana dalı bıraktım. Şu anda yaseminlerle eş zamanlı en eski yapraklarını sarartıp dökerken, tepelerinden yeni yapraklar veriyor. Şimdiden gelecek bahara hazırlanıyor.


Şu anda boyu 60-70 cm. Hızlı büyüyen bir bitki değil sanırım. Bir daha bahçe hazırlarsam, çit bitkisi olarak Gardenya düşünüyorum.
Eklenti 178624
çok teşekkür ederim...

Beymen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön