View Single Post
Eski 07-02-2011, 16:39   #29
envor
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Sayın İbrahim Doğan, öncelikle denemeniz de başarılar diliyorum. Kapalı mı? açık mı? istişaresine bende katılayım istedim. Topraksız tarımı hobi olarak yapıyorsanız, drenaj suyunu tekrar kullanın, sonuçta yaptığınız iş; hobi. Bitkileriniz bir şekilde büyür, meyve de verir, sizi mutlu eder. Ama; hayır, sadece hobi olarak yapmayacağım, bu işi belki ilerde geliştiririm; diyorsanız, o zaman bu işi, hakkıyla yapmanızı tavsiye edeceğim. Domateslere verdiğiniz sulama suyundan arta kalan drenaj suyunu, tekrar topraksız tarımda kullanmayın. O suları bir havuzda biriktirin ve kullana bileceğiniz başka bir üründe kullanın(meyve ağaçları, sebze bahçesi gibi).

Doğaya başı boş şekilde salınmasını istemeyiz elbette. Kullanacak durumum yok, mutlaka doğaya salmam gerek diyorsanız da, yapmış olduğunuz drenaj havuzuna bir kaç kök su sümbülü bitkisi dikmeniz,(kısa bir süre içinde çoğalacaktır ve su içerisinde ki gübreleri bir nebze de olsa tüketecektir), drenaj suyunu tekrar temiz su formuna sokacaktır, daha sonra suyu doğaya salabilirsiniz.

Topraksız tarım da başarı; işi sevmek, gerekli ekipman ve malzemenin tam olarak el altında bulunması ve de özveri ile olur. İşi sevdiğiniz ve lazım olan özverinin sizde var olduğu, buradan bakılınca görebiliyorum. Son seçenek; "Gerekli ekipman ve malzemenin" kelimesinin açılımını tartışalım. İlk olarak şunu belirtmek istiyorum ki; tarımda teknik terimini kullanmak gerek. mantık terimi insanı yanıltır. Benim mantığım bu diyemezsiniz. Tarım hile kaldırmaz.

Bu işin tekniğide açık sisteme dayanıyor, kaliteli gübreler kullanmalı, EC ve pH metre gibi aletlerin iyi ölçmesi ve sık sık kalibre edilmesi ve de verilen suyun EC & pH sı da sık sık kontrol edilmesi gereklidir. Topraksız tarım için olan domates çeşitlerini kullanmanız, domates fidelerinin dikim ve sıra aralığını iyi hesaplamalı, yine sıcaklık ve nem değerlerine göre sulama programı yapmanız ve hatasız uygulamanız size başarıyı getirecektir.

Tabi ki; en önemlisi iklimlendirmedir, bitkiyi, sert esen kuzey rüzgarlarından korumanız, gece aşırı nem'e maruz bırakmamanızda çok önemlidir. Gece ve gündüz sıcaklık değerlerinin arasında ki fark'ı açmamak içinde gündüz iyi bir şekilde havalandırmalı, gerekirse yeteri kadar gölgeleme yapılmalıdır.

Saygılarımla... envor

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön