View Single Post
Eski 04-02-2011, 19:21   #10
hince007
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-02-2011
Şehir: muğla
Mesajlar: 1
kabuğu alınır

ben muğlalıyım.çocukluğumda bu börülceyi dikerdik tarlaya.şimdi pazarda köylülerden alıyoz.bu, genelde taze iken yenmez, tohumları yenir.o da pişirmesi zahmetlidir ama çorbası süperdir.limon veya nar ekşşisi ile.şöyle pişirilir.

1 çay bardağı cin börülce taş ,kuru kabuk filan varsa ayıklanır,yıkanır.tencereye konur ve üzeri 3-4 parmak geçene kadar su ilave edilir ve ocağa konur.

aynı zamanda başka yerde biraz su ıstılır.tenceredeki su 10-15 dk. kaynadıktan sonra böülceler yarılmaya(çatlamaya) başlayacaktır.bu esnada çaydanlıkta kaynayan su gerektiği kadar tencereye ilave edilir.

su tekrar kaynamaya başlayınca börülcenin kabukları özünden ayrılır ve kabukların alınması gereklidir.onun için başında beklemek gerek.kapak kapalıyken suyu taşma anına geldiği anda kapağı hemen kaldırılır ve hemen kepçe ile suyun üzerinde biriken kabuklar kepçe ile alınır.kapak hemen kapatılır.bu işlem harlı ateşte yapılır ve bi kaç defa kabukların çoğu alınıncaya kadar tekrar edilir.hiç bi zaman kabukların hepsini alamazsınız.ille de biraz kalır.önemli olan çoğunu almak.alınmazsa yerken ağıza kabuklar erimediği için cırt cırt gelir.

kabuk alma işleminden sonra 2-3 orta boy soğan kaynayan çorbaya ilave edilir.soğan eridikten sonra bi tavada biraz ince kıyılmış soğan ile zeytinyağı ve biber salçası biraz toz biber eritilir ve bu yağ tencereye ilave edilir biraz daha kaynamaya bıraklır kısık ateşte.kapak hafif aralanır çünkü çabuk taşar bu cin börülce.

biraz daha kaynadıktan sonra ateşten alınır.sıcak içilmesi makbuldur.yerken limon veya nar ekşisini eksik etmeyin.afiyet olsun...

hince007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön