View Single Post
Eski 30-01-2011, 12:59   #20
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Herkese iyi gunler.
Bonsai ile ilgilenen herkesin bildigi bir soz bonsai bir sanat dalidir. Diger sanat dallarindan ayrilan en onemli ozelligi de canli bir meteryal ile calisilmasi. Boyle olunca da ister istemez uzerinde calisacaginiz bitki uzerinde bilgi toplayip onu uygun sartlar altinda yetistirip, sulayip, gubreleyip budayip bonsai yapmiya ugrasacaksiniz. Iste bu sanatla ugrasmaya karar verdiginizde bitkilerin nasil gelisip nasil yasadigini bilmemeniz durumunda bitkinizi yastmaniz zor bir durum oluyor. Bonsainin sanatsal yani ile ugrasmak icin botanik bilgi ve deneyimleri de kazanmaniz gerekir.

Turkiye ve Kibrista bonsainin nerede oldugunu anlamak icin 4-5 yil oncelere bakmak kafidir. Yavas ilerlese de iyi bir yol aldigini dusunuyorum. Ogrenilenler de okuyarak ve kisisel ozverili calismalarla oldugundan ancak bu kadar yol alinabilmistir.

Usta cirak iliskisi bonsaide cok onemlidir. Bir ustanin yaptigi bir calismayi gozlemledikten sonra yapacaginiz benzer bir calismada ne kadar cok sey ogrendiginizi hemen fark edersiniz. Okuyarak ogrenmek ve okuduklarinizi uygulayip deneyimler kazanmak ise cok daha zordur ki Turkiye ve Kibristaki bonsaicilerin yaptiklari odur.

Sayin Kalambakli her seyi ben bilirim yaklasiminda olan egitimci arkadaslardan yakiniyor. Bonsaide her seyi biliyorum diye dusunenlerin de bilmedigi cok seyler vardir ve bunlari ogrenmek paylasimdan geciyor. Sayin Kalambakli atolye calismalarinda ogrendiklerini uygularken kendi deneyim ve dusuncelerini de ogrendiklerine ekledigi zaman ona bonsai ogreten egitmenlerin onune gecip bonsai hakkinda daha fazla birseyler paylasacagindan hic kuskum yok.

Tohumdan bonsai yetistirmek bonsaide bir yontem olmasina ragmen, yeni ogrenenlere bu yontemle bonsai yapmak onerilmiyor, nedeni de uzun bir zaman alacagi ve bu zaman sureci icerisinde yeni baslayan birinin hevesinin kirilacagi dusuncesi ile tohumdan su an bonsai yetistirmeyin denir.

Incecik bir genc bir agac icin de bonsai olmaz bahceye dikip bonsaiye uygun baska agaclar uzerinde uygulama yapin denmesinin en buyuk nedeni de tohumdan bonsai yetisrmek gibi ayni sorunlarla karsilasilacagindan yapiliyor o oneriler.

Incecik ama uygun yerlerde dalciklari olan bir fidandan cok kucuk bonsailer(mame) yapilabilir. ama boyle kucuk bonsaileri yasatabilmek de daha ozel deneyim ve bakim istemektedir.

Kisacasi bonsaiciler, bircok agacla calisip deneyimler elde ettikten sonra, uzerinde calisma yapmayin denen incecik agalarla ve tohulardan yetistirecekleri fidanlarla hatta hic denenmemis bitkiler uzerinde de bonsai calismalari yapabilirler. Bu gibi calismalarda bu fidanlarin bonsai olmasi icin gececek zaman suresinde bonsacinin baska agaclari ile ugrasmak imkani oldugundan, diger genc agaclarini beklemek pek zor olmiyacaktir.

Hepinize guzel bonsai calismalari diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön