Konu: Kuru dolma
View Single Post
Eski 23-01-2011, 22:07   #1
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Kuru dolma

Evlerimize derin dondurucular girdi ya, mutfak kültürümüzde ayrı bir yeri olsa da artık sebze kurutan azaldı. Eskiden yazın balkonlarda, teraslarda, pencerelerde iplere dizili sebzeler sallanırdı. Şimdilerde pek rastlamıyorum.

Aslında derin dondurucudakilerin hiç biri kurutulmuş sebzelerin yerini tutmuyor. Besleyicilik açısından belki dondurulmuş sebzelerin artısı var. Sebzeler kurutulunca vitamin açısından fıkaralaşıyorlar ama potasyum, demir, kalsiyum yüklüler. Bakteri üreme riski yok.
Ha kalori?..
Birazcık fazla galiba… Dondurucudakilere göre 4-5 misli falan…
Aman canım kaç dolma yiyebilirsiniz ki?...

Ancak işin içinde nostalji girince aynı ruhsal keyif yok işte dondurulmuş sebzelerde. Temmuz-Ağustos aylarında balkonlarda, teraslarda iplere dizili biberlerin, patlıcanların, kabakların, acurların, bamyaların, taze fasulyelerin görünümünü kim sevmez. Kurutulduktan sonra bir iki dizeyi mutfağın görünür bir yerlerinde sergilemek hoş değil mi?

Gerçi şimdi aktarlarda her türlü kurutulmuş sebze meyve satılıyor. Ancak kurutulurken bazı kimyasalların kullanıldığı hakkında söylentiler var. Ha sahi, yeğenim Almanya’ya ipe dizili bamya götürmüştü, bir de pestil. Alman ev sahibesi kuru bamyaları boynuna asmış kolye niyetine, fabrikada da yenen muşambaya (Almanlar pestile bu adı koymuşlar) herkes hayret etmiş, gelen bir parça atmış ağzına... Alman işçilerin hepsi sevmiş.

Gelelim kuru dolma tarifine…
Aslında yaş sebzeden yapılan dolmalardan pek farkı yok. Kıymalısı daha güzel oluyor derler ama zeytinyağlımeze niyetine benim daha çok işime geliyor…

Name:  Kuru dolma.jpg
Views: 2342
Size:  13.5 KB

Malzemeler ve yapılışı:
Biber, patlıcan, kabak, acur kurusu (Tercihinize bağlı, karışık da yapabilirsiniz. Pişme süreleri aynı gibi. Tatları birbirini bastırmaması için ayrı ayrı pişirmekte yarar var.

1 büyük boy soğan
4-5 diş sarımsak
1/2 su bardağı kadar zeytin yağı…
nar ekşisi ya da limon, yarım çay bardağı sirke...
Her bir dolma dolma için yaklaşık bir yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı salça (biber kurusuna domates salçası) Diğerlerine yarı yarıya biber+domates salçası)
fıstık+kuş üzümü
bir kesme şekeri, Tuz, karabiber, pul biber ve arzu ettiğiniz sair baharatlar…

Kuru sebzeleri kaynatmakta yarar var.
Vitamin zaten az olduğu için suyunu dökmekte bir mahsur yok.
Var mı yoksa?
Bir de dolma içini fazla doldurmamak gerekiyor…
Pirinçler pişince afiyet olsun…
Ha sahi, bir de küçük bir hileye başvuruyorum. Servisden once üzerlerine bir kaç kaşık zeytinyağı gezdiriyorum. Parlak görünüyor ama fotoğrafdaki dolmalar hilesizdir.
Afiyet olsun, yanında içecekleriniz yarasın…

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön