View Single Post
Eski 13-01-2011, 18:52   #86
alpmoon
Ağaçsever
 
alpmoon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2010
Şehir: Usa
Mesajlar: 75
Değerli arkadaşım Jokerkan,
Bonsai ye başlamayı düşünmüşsünüz ama başlamadan önce de kafanızdaki bazı soru işaretlerinin aydınlanmasını istemişsiniz. Aslında o soru işaretlerinin içine kendi kendini sokmuşsunuz. Bonsaiye, gerçek bonsai felsefesiyle, maksatlarıyla ve inancıyla başladıktan sonra bu soru işaretleri zaten olmayacaktır. Anlık ya da günlük heveslerle, tesadüf beğenilerle bonsai konusuna dalıvermek yakın zamanda zaten ağaçlar kadar o kişiye de mutsuzluk, sıkıntı vermeye başlar. Bu evimize bir kedi ya da köpek almaya karar vermek gibi birşeydir. Alınacak sadece bir hayvan değil, ihtiyaçlarıyla, sağlığıyla, eğitimiyle, sevgisiyle bir aile bireyi almaktır. Bu sebeple zaman, maddiyat, uygun ortam, ilgi gibi birçok yönden iyice düşünüp karar verip ondan sonra alınmalıdır. İşte bonsai de bunun gibi düşünülmelidir. Bonsaiyi minicik bir hacime hapsetmek olarak görerek çekinmek yerine, ne istediğine çok emin olup karar vermeden başlayıp, bir süre sonra bıkıp o bonsai ağacını ölüme ve bakımsızlığa terketmekten çekinilmelidir. Dikkat ederseniz bonsailer küçük hacimlerde de olsa çok sağlıklı ve titizlikle bakılmaktadırlar. Doğadaki cinslerinden çok daha iyi şartlarda (toprak, hava, sağlık konularında) yaşatılmaktadırlar. Aynı zaman da bir eğitimden de geçmektedirler. Dal budama, gövde ve kök budama, şekillendirme vs. hepsi doğada olanlarda da mevcut. Doğadakiler soru işaretiyken bonsailerin köklerinde kocaman kurtlar, solucanlar vs. olmasına asla izin vermeyiz değil mi?
Aslında bence konuya şöyle bakmalıyız. Bonsailer seçilmiş, farklı ve de kültürel ağaçlardır. Kültürel canlılarda, o canlıların doğal ortamlarıyla karşılaştırma yapmak çok da gerçekçi ve mantıklı olmaz. Akvaryum balıklarının bir çoğu aslında tropikal ortamlarda, farklı coğrafyalarda yaşıyan balıklar olduğunu, evlerimizdeki muhabbet kuşlarının, kanaryaların ya da papağanların da yine böyle olduğunu biliyoruz. Bu canlılar da kültürel canlılardır. Bunlarda da mevcut evimizdeki ortamlarla doğal ortamları kıyaslanamaz. Hatta bunlar yapay ortamlarda daha çok ve sağlıklı çoğalıp gelişmektedirler. İşte bonsailer de böyle. Eğer olması gerektiği şartları veriyorsak ve gerçekten bonsai mantığına uygun bakıyorsak bu ağaçlar da son derece mutlu bir ömür geçiriyor. Budanmak, kesilmek, kırılmak ve hatta donup ölmek, susuzluktan ölmek doğal ortamda da mevcut birer gerçek. Doğmanın, çoğalmanın olduğu yerde ölmek de son derece normal. Yeter ki biz yapmamız gerekeni gerçekten yapalım, bonsaimizin hakkını verelim, ona ilgimizi verelim görücez ki o da yaprak ve çiçek açıcak, yeni sürgünler dallar verecek. Bu da onun sorunsuz ve mutlu olduğunu gösterecek.
Her bonsaisever mutlaka bir doğasever ve ağaçseverdir. Hiç birimiz onlara eziyet etmek, işkence yapmak ya da mutsuz etmek istemeyiz. İşte bu sebeple " hiçbirşey gibi bonsai de karşıdan görünüldüğü kadar" kolay değildir. Sizin bonsaiye başlamadan önce ağaçları mutsuz etmekten sakınmanızı bir ağaçsever olarak taktir ediyorum. Ancak konuya ve amaca böyle bakarsak, doğru başlayıp doğru ilerlersek, bonsaiye dalıvermek için daha birçok sebep var bunları da görmüş oluruz.
Ağaçları bu kadar düşünüp sevdiğinize göre, eğer yer ve şartlarınız uygunsa bonsaiye hemen başlamanızı diliyorum. Eminim ki bu sevgi ile birleştireceğiniz, burada ki hepimize yardımcı olmaya gayret eden üstadların bilgi ve tecrübesi ışığında çok güzel bonsailer yetiştireceksiniz. Yeter ki kararınızı verin. Kararınızı verdikten sonra yanlış yapmaktan değil, yanlış kararı vermekten korkun.
Saygı ve sevgilerimle...


Düzenleyen alpmoon : 13-01-2011 saat 18:53 Neden: imla düzeltme
alpmoon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön