View Single Post
Eski 13-01-2011, 15:47   #358
nby
Ağaçsever
 
nby's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2009
Şehir: izmir-bornova/balıklıova
Mesajlar: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ERKO Mesajı Göster
Yeni üyeniz olmama rağmen forumunuzun eski bir müdavimiyim.
Adet olarak az da olsa amatör olarak sizlerden edindiğim bilgilerin ışığında Edremit ve Gemlik zeytin ağaçlarımın bakımıyla uğraşıyorum.
Sitenizden öğrendiğim bordo bulamacı uygulamasıyla, geçen seneki sert kışı Çanakkale yöresindeki ağaçlarım zararsız denebilecek şekilde atlattı.
Yine sizlerin sayesinde uyguladığım kaolin kili, delfin ve olipe tuzaklarıyla sinek zararını geçen senelere göre minimum zararla atlattım. Ancak şunu gördümki zeytinin zararlıları sadece üstten değil toprak altından da çalışıyor.
Ek resimlerde gönderdiğim kurtlar yüzünden dört ağacımı kaybettim. Ağaçları yerinden söktüğümde kökleri hemen hemen yok gibiydi.
Eklenti 188406
Eklenti 188407
Çevremdeki köylüler bu kurtları davar gübresinin yaptığını söylediler (ki ben de yanmış davar gübresini kullanmıştım). Çaresini bilmediklerini ancak ağaç diplerine göztaşı ve kükürt atarak çare bulabileceğimi söylediler. Bunların o kurdu öldürmediğini ancak bunların uygulandığı bölgeye gelmediklerini söylediler.
Bu kurdu sayın "Meyveli Tepe" nin sitesinde gördüğüm kök yiyicisine benzettim. ama kendisi de herhangi bir çare yazmamıştı.
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla.
sayın erko bu böcek larvaları gübreyle geliyor doğru tespit. öncelikle gübreleme yaparken ağaç diplerine endosülfan etkili bi ilaçla uygulama yapılıp gübreyle birlikte karıştırılıp verilebilir.

Mücadelesi oldukça zor olan bu zararlıya karşı öncelikle yapılması gereken yetiştiricilik önlemleri var.

1. Ağaçların taç düşümündeki bütün yabancı otları imha edin. Mekanik olarak (el ile çekerek veya bir alet ile kazarak) uzaklaştırın.

2. Sonbaharda ağaçların etrafındaki toprağı (köklere çok yaklaşmadan) 20-30 cm derinlikte sürün (Larvalar ölürler). İlkbaharda ise (Mayıs ayında) toprak 15-20 cm derinlikte işlenmeli (larva ve pupalar ölürler).

3. Haziran-Temmuz aylarında saat 20:00-22:00 saatleri arasında ergin uçuşları en yoğun olmaktadır. Bu dönemlerde mümkünse bahçede bir ışık yakarak (ampul, balkon lambası) erginler yakalanıp imha edilmelidir.

Kimyasal mücadele:
Yılda iki kez (ilk bahar ve sonbahar) ilaçlaması gerekir. Ancak esas önemli olan ilkbahar ilaçlamasıdır.

Endosülfan %32,9 WP etkili maddeli herhangi bir pestisit kullanabilirsiniz. Markası önemli değil. Yalnız bu pestisitten metre kare toprak alanı için (sadece ağaçların taç iz düşümünü ilaçlayacaksınız) 8 g kullanacaksınız. Yani 4 metre kare toprak alanı varsa bir ağaçta onun için 4x8=32 g kullanacaksınız. Burada önemli olan bu kadar insektisitin toprağın 20-30 cm derinliğine inmesidir. Su miktarı size kalmış. Bence küçük bir ağaç için 2 kova (20 L) su yeterlidir. Ama sizin gözlemleriniz farklı ise suyu kendiniz ayarlayın.

İlkbahar ilaçlamasını Mart ayında, Sonbahar ilaçlamasını ise Eylül ayında yapmanız gerekiyor.

Ayrıca sayın meyvelitepenin de bahsettiği gibi entomopatojen (böcekleri hastalandıran) nematodlar da var mücadelesinde etkili olan, ancak türkiyede kullanım olarak çok yaygın değil henüz.

nby Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön