View Single Post
Eski 11-01-2011, 16:19   #48
engraulis
Ağaçsever
 
engraulis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 57
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi t_turabi Mesajı Göster
Sayın salinta,
Yonca yamaç ve kıraç arazide olurmu,hayvansal gübre atılmadan verimin yüksek düzeye çıkarılması mümkünmü,sulanmadan verim alınabilirmi ?(bizde Haziranın 15'ine kadar yoğun bir şekilde yağmur yağmaktadır) Herşey için teşekkürler
Yonca her türlü toprakta yetişebilen bir bitkidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta toprağın nemli olmasıdır. Susuz kalması da fazla su alması da yoncayı kurutur. Yoncanın 12 m ye kadar inen kökleri tespit edilmiştir. Yabi bu türüne ve toprak yapısına göre değişir. Ben kendi bahçemdeki 2 yıllık yoncanın 2 m ye indiğini gözlerimle gördüğümde bile hayret etmiştim. Bizdeki yoncalar 5-6 m ye kadar inebiliyor. Eğer tarlanın bir kaç metre altında su birikmesi oluyorsa bu, yoncanın kurumasına sebep olur.
Biçimi yüzde onluk çiçeklenme döneminde yapılmalıdır. Biçim yüksekliği de 5-10 cm arasında olmalıdır.Eğer ki biçim 5 cm nin altında yapılırsa yoncanın kendine gelip tekrar büyüme süresi uzar.
Sertifikalı tohum kullanmak gerekir ve bakteri kültürüyle karıştırılarak ekim yapılmalıdır. Sulama mutlaka yağmurlama olmalı. Biçimden 10 gün önce ve 10 gün sonra olmak üzere iki defa, havanın ve durumuna göre 2-3 saat boyunca sulamak gerekir.
Ayrıca tazeyken yedirilen ve şişkinlik yapmayan yonca türleri de mevcuttur.

engraulis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön