View Single Post
Eski 07-01-2011, 03:24   #9
AÇakıcı
Ağaçsever
 
AÇakıcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 98
Sayın mcengizyoruk,

Çok teşekkür ederim gerçekten süreç hakkında tam olarak içi dolu bir cevap vermişsiniz,
aslında ben de olması gereken sürecin bu olduğunu düşünüyordum fakat hep muallakta kalıyordu.

Özellikle cevapları okudukça sanki bir sürü paralar harcanıyor, haritalar projeler havalarda uçuşuyor ve olay gelip muhtarın keyfine kalıyor... böylece üç kuşuşluk birikiminiz ve hayaliniz de uçup gidiyor... yer bulmak ayrı bir dert, bulduktan sonra projelendirmek ve sonra da projeni bile başkalarına kaptırmak ayrı bir dertmiş gibi düşünmeye başlamıştım.

Temennim herkesin kullanabileceği ve muhtarları da köylüyü de işin içine katabileceği basit bir Özel Ağaçlandırma "Kazan Kazan" Projesi Oluşturmak.

Aşağıda dört dörtlük bir oluşumun olmazsa olmazları var. bu şablonu ufak bir örnek ile dolduracağım. dolduramadığım yerlerde sorularım olacak. bence her konuda bu şablon mutlaka doldurulmalı.

1-Satınalma ve Üretim
"Arsa temini masrafları ve arsada üretilecek ürünler bu başlık altındadır"
a-Üretim mühendisliği
"Ziraat ve Orman mühendislerinden destek almak gerekmektedir."
b-Planlama ve yönetim
"yol, su, elektrik ve alınan teknik bilgilere göre çalışılacak süre ve gerekirse çalıştırılacak işçiler planlanmalı önceden bir şablona yerleştirilmeli"
c-Organizasyon
"mutlak olması gerekenler ve yakın köylü ile ilişkiler, yine bu dörtlüklerin her birinin altında olması gerekli kişiler not edilmeli en azından bağlantıda olunmalı"
ç-Araştırma ve geliştirme
en çok talep gören ağaçlar ceviz ve badem www.ceviz.com.tr adresi iyi bir kaynak olarak görüyorum. fakat ceviz ve badem 15 yıl sonra tek ödeme ile geri ödeme gerektiriyor. buna alternatif olarak arsada ayrıca arıcılık yapılacaksa; fıstık çamı, akasya dikilebilir, hem çok bal verirler hem de 30 yıl sonra ödemeli kredi imkanı sağlar.
ayrıca her ilaç firmasının kullandığı Ginkgo Biloba ağacı da mükemmel bir alternatif olabilir. Ginkgo Biloba yaprakları gittikçe değerleniyor.
Gençler sınavlardan önce alıyor, yaşlılar ve şeker hastaları da kullanıyor. unutkanlığı unutturan ) sadece Ginkgo Biloba ağacı yapraklarından yapılan ilaçlar var.

2-Kurumsal İstihbarat
Ginko Biloba'nın Özel Ağaçlandırma projelerinde Orman ağacı olarak dikilebileceğini öğrenmiş olmam bunlardan biridir.
a-Müşterilerin izlenmesi
Ginko Biloba'nın müşteri potansiyelinin sanıldığından hızlı bir şekilde artışını annemin 5 yıldır kullanması ile yakından takip ettim.
b-Pazarın ve rakiplerin izlenmesi
Ginko Biloba'nın Önceleri ilacı çok pahalıydı şimdi özel sektör bitki çaylarında bile var. gittikçe pazarı artıyor. ilaç firmaları pazarı zorluyor, aynı firma 3 farklı fiyatta Ginko Biloba içeren aynı amaçlı ilaç üretmeye başladı. Bu her keseye hitap etmeye müşteri kaybetmemeye çalıştıkları anlamına gelir. fiyat rekabeti önemli. müşteri çok arttı ve taleb yüksek öyleyse hammadde Türkiye'den olursa fiyatta düşecektir.
c-Stratejik analiz
Ginko Biloba; Türkiye'de çok fazla rakibi yok tarımı da yapılmamaktadır.çiçekleri kötü kokuyor.Fıstık çamı ve akasya dik, 30 yıl para ödeme, bal kovanı koy haftada bir uğra
Ceviz ve Badem çeşitleri; büyük arazilerde tozlaşma, iş gücünü yaymak, meyve toplama dönemlerini farklı aylara bölmek, erken don gibi farklı yıllardaki farklı iklim değişikliğinde bile az da olsa verim alabilmek için farklı çeşitler dikilmelidir.
Badem dikildiğinde daha sık dikilebilir bal kovanı konabilir ve boşta kalan arazi ekilebilir.
ç-Ana trendlerin izlenmesi
Ceviz dikimi son dönemlerde artmıştır. Çanakkale'de Ceviz dikilen arazi arttığı için ileride endüstrisi de gelişecektir. Bu durumda Ceviz soyma makinalarına gereksinim duyan taze ceviz bile dikilebilir. Elle kırılabilen badem çeşidi her dükkanda görülmeye başlandı. Badem dikiminde ilk tür olarak görülmeli.

3-Finans ve Muhasebe
işte benim sıkıntım burada başlıyor
a-Finansman
bir köy veya herhangibir dernek kurup; "her ağacı, bir sertifikayla, köylüye **** her üyeye tanesi sadece 5-10 tl dernek makbuzu ile ödetmek" geçiyor aklımdan.
b-Nakit akışı
bu işe vakit harcarken aynı anda başka bir gelirim de olmadığından kendi geçimim için günlük 50tl'yi nereden bulacağım? ara ürün olarak dikeceğim nane kekik biberiye gibi baharatlar kazandırır mı?
c-Muhasebe
yıllarımızı verdikten sonra mutlaka kazanacağız sadece kuşlar yese sevabı yeter
ç-Ekonomik analiz
Tüm giderler nelerdir? Devlet krediyi hemen mi veriyor yoksa biz harcıyoruz sonra devletten mi istiyoruz? kredi haricinde örneğin ceviz dikimine dönümde 110tl teşviği gene de alıyor muyuz? Kredi ve teşvikler 1-2 sene gibi geç mi ödeniyor?

4-Pazarlama ve satış
bundan sonrası olmasa da olur ) ürettikten sonra gerisi mutlaka gelir. eczacıbaşı, pfizer, mustafa nevzat...
a-Yeni pazarlarda yer edinmek
b-Bir satış organizasyonu geliştirmek
c-Pazarlama
ç-Satış

AÇakıcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön