View Single Post
Eski 25-12-2010, 13:01   #45
ayazkentli
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Bergama belediyesi'nin Nisan ayında başlattığı arıtma tesisin'de sona yaklaşıldı.

Bakırçay nehri artık en azından, nüfusu 60.000 kişi olan Bergama tarafından kirletilmeyecek. Ayrıca, ayraştırılıp temizlenecek olan çamur, gübreleme amacı ile kullanılacak. Umarım en kısa zamanda, Soma ve Kınık ilçeleri'de arıtma tesislerini yapar ve Bakırçay büyük ölçüde temizlenir, tekrar eko sisteme dönüş yapar.

(Not: Aşağıda'ki Haber ve fotoğraf kuzey express gazetesin'den alıntı'dır).

-------------------------------------------------------------------------


İnşaatına Bergama Belediyesi tarafından Nisan ayında başlanan Bergama Atıksu Artıma Tesisi'nde son aşamaya gelindi. Atık suların insan ve çevre sağlığına uygun hale getirilmesi ve çevre için güvenilir koşulların sağlanmasının amaçlandığı projeyle, Bergama'nın günlük 13 bin metre küp debilik suyu arıtılarak Bakırçay Deresi'ne dökülecek. 78 bin kişilik nüfusun arıtma ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde tasarlanan projeyle, karbon, azot ve fosfor gideriminin büyük ölçüde arıtılması amaçlanıyor. Bu sayede Tesis, uzun vadede Bergama'nın artacak nüfusunun arıtma sorununu çözebilecek.


Tesisin Avrupa Standartları'nda hazırlandığını belirten Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; "Büyük bir kısmı tamamlanan artıma tesisimizi yeni yılla birlikte açmayı planlıyoruz. Tesis tamamlandığında yaklaşık 60 bin nüfuslu Bergama'nın atık suyu büyük ölçüde arıtılmış olarak doğaya salınacak. İleriki aşamalarda ise çıkan stabil su; tarımsal alanların sulanmasında ,çamur ise, gübrelemede kullanılabilecek hale gelecektir. Sonraki dönemlerde ise yine ilçemiz için önemli bir proje olan, Katı Atık Düzenli Bertaraf Tesisi'ni devreye sokacağız. Gösterilen bu duyarlılıkla Bakırçay artık daha temiz bir yer haline gelecektir. Bergama Belediyesi olarak çevre adına böyle faydalı işler yapmaktan mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.


Çevre düzenlenmesi, boya ve elektrik tesisatının tamamlanmasıyla birlikte nihayete erecek projeyle Tesis, 24 saat boyunca Bergama'daki atık suyu arıtacak. Şehir şebekesinden gelen atık su toplama bacası, kaba ve ince ızgara, havalandırma, havuz ve filtreleme işlemlerden geçtikten sonra, elde edilen temiz su Bakırçay'a dökülecek. Bünyesinde birer çevre mühendisi, elektrik teknisyeni ve laborantın çalışacağı Tesis, 1 aylık deneme süresinin ardından, Şubat ayında tam zamanlı faaliyetlerine başlayacak.

Eklenen Resimler
 
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön