View Single Post
Eski 23-12-2010, 08:13   #14
Eser İlhan
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Balık çorbası tarifi gelmeyince ben de internetten aradım. Birsürü tarif var ama hiçbiri mantığıma tam uymadı. Derken bir bay tarafından yazılan blogda aşağıdaki tarifi buldum.(Blogun adresini kaydetmemişim,tekrar aradım ama bulamadım; dolayısıyla adres veremiyorum) Konuşma diliyle ve espriyle karışık anlatılıyor ve balık olarak da iskorpit öneriliyor. En çok bu tarifi beğendim ve en kısa zamanda denemek niyetiyle Yemek dosyama kaydettim. Aynen kaydettiğim şekliyle buraya da ekliyor ve tecrübelilerin yorumlarını bekliyorum.

NOT: Ben yaparken sadece tereyağını zeytinyağına çevireceğim çünkü bizim eve çok uzun zamandır katı yağlar giremiyor Ayrıca iskorpit bulamama durumunda herhangi bir beyaz etli balıkla da yapılabileceğini düşünüyorum.

Balık parçalarının hepsini bir tencereye koy, içine tuz, karabiber, birkaç tane defne yaprağı, birkaç dal maydanoz koy, yapacağın çorba miktarının biraz üstünde su koy, üstü yarı kapalı, pişir. Bu işlem balık suyu elde etmek için. 20-25 dk. kaynasın, kevgirle suyun içindeki her şeyi çıkart, balıklar az soğusun, (veya elin yana yana) balıkları didikle, sadece balık parçaları kalsın, kılçık, deri vs hepsini at. Didiklenmiş balığı bir kenara kaldır. Tencerenin içindeki balık suyuna küp şeklinde havuç, patates(taze patates tercih), birkaç parçaya ayrılmış birkaç tane soğan koy, 20 dk. kadar haşla, sonra blender vasıtasıylan balık suyu ve sebzeleri hepbirlikte "crush" et.

Bir tencerede tereyağı ve un kavur, blenderdan geçirmiş olduğun sıvıyı ilave et, bir kasede çırpmış olduğun bir yumurta ve limon suyu karışımını ekle, biraz sirke(elma sirkesi tercih) ekle, didiklenmiş balık parçalarını ekle, birkaç defne yaprağı (bu yapraklar yeni olsun, daha öncekileri recycle etme, öyle "cin"lik yok) koy, biraz karabiber,biraz kırmızı biber koy, kapağı hafif kapat(yani boşluk kalsın), 10-15 dakika hafif ateşte halleşsinler, arada hafif hafif karıştır.

Piştiğinde defne yapraklarını çıkar, sade sirke ve/veya sarımsaklı sirke seçenekleri ile , isteyene pul biber eşliğinde (aynen işkembecideki gibi) servis yap. Kirlettiğin bütün kabların içine su koy, musluğun yakınına veya içine düzgün şekilde istifle, yıkaman gerekiyorsa yıka, çalıştığın tezgahı sil, temiz bırak. Sakın ha "bizimki de yemek yaptı mı arkasını toplamak için bir ordu gerekiyor şekerim" ana temalı gıyabında yapılabilecek masum sohbetlere zemin hazırlama.

Bu çorba sakın ha akşam yemeğinde, balıktan önce servis edilmemelidir (çünkü insanı tıkar, balığa yer kalmaz). Bu çorba tercihan sabah kahvaltısında idrak edilir, birkaç kasesi insanı doyurur. Istenirse öğlen de idrak edilebilir.

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön