View Single Post
Eski 21-12-2010, 22:16   #224
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sayın arkadaşlar

Zeytinlibahçeye katılmamak mümkün değil. Eksik ve yanlış bilgi tabii ki tehlikelidir. Ergene Havzasında tarımsal ürünlerin verimleri konusunda karışık bazı bilgiler söz konusu. Örneğin, aşağıdaki linkteki haber bakın tarımsal verim konusunda neler söylüyor:

Alıntı:
Uzunköprü olarak Ergene havzasında 80 bin dönüm ekim yapılmaktadır. 2000 yılında çeltikte dönümündeki verim 800 kg iken 2010 de 75 kg verim alınmıştır. 2000 yılında ay çiçekte dönümündeki verim 300 kg iken 2010 de 50 kg verim alınmıştır. Söz konusu kayıp ürünlerden yörenin zararı 200 milyon TL’ye ulaşmaktadır. Ergenenin Meriçe karıştıktan sonra Meriçten sağlanan su ile yetiştirilen Altınyazı-Karasaz, Sultanköy ve Yeni Karpuzlu sulamaları ile yaklaşık 132 bin dekar arazi Ergene nehri sulamaları ile doğrudan veya dolaylı olarak etkilenmekte olup etki altında kalacak alan gelecekte yapılacak Meriç nehrine bağlı sulama projeleri ile felaket çok daha büyüyecektir.
Kaynak: http://jiyan.us/2010/10/10/ergene-ne...-duyan-var-mi/

Her duyduğumuza ve internette her okudugumuza inanmamalıyız. Çeşitli kaynaklara başvurmalıyız. Ve bence en çok da yörede yaşadığı için Sayın Cumhur'un söylediklerine itibar etmeliyiz.

İkinci bir nokta ise artık lütfen kısır çekişmeleri bırakalım ve yöre ve yöre insanı için neler yapılabileceğini konuşalım. Örneğin, miktarı kesin belli olmamakla birlikte hem bahsedilen verim düşüklüğünü önlemek hem de aşırı gübre kimyasal gübre kullanımının (Ergene Çevre Master Planında havzada Türkiyenin diğer bölgelerinden çok daha fazla kimyasal gübre kullanıldığı bahsediliyor) önüne geçmek için benim EM ile yapılabilecek bir önerim var. Tartışmak isteyen varsa, bu önerimi açabilirim. İsterseniz ve yönetim uygun görürse, "Ergene Havzası için tarımsal önlemler" olarak ayrı bir başlık da açabiliriz. Görüşünüze sunuyorum.


Düzenleyen Dogasever : 03-01-2011 saat 11:42
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön