View Single Post
Eski 20-12-2010, 16:34   #213
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Genel bir toparlama ve ötesi -2

EM teknolojisinin kirlenmiş suların temizlenmesinde kullanıldığının bilindiğinden söz etmiştim. Bu konuda epey bir örnek de var.

Çok uzun araştırmalara girişmeden, İngilizce yazılmış dökümanlardan hemen rasladıklarım Malezya ile ilgili örnekler. Orada bir akarsu ve bir gölün temizlenmesi süreçleri anlatılıyor.

Temizlenme sürecine kalabalık toplum bireylerinin da katılması, toplum bilincinin artmasında, bu projelerde emek vermiş binlerce insanın temiz çevre konusunda duyarlılık ve sahip çıkma güdüsünün arttırılmasına kadar pek çok etkisi olmuş.

Bu konuda pek çok yazı var. İki tanesine buradan ve buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazı ise, EM teknolojisi ve çamur toplarının önemli etkilerinin yanısıra sürdürülebilir olmadığını da vurguluyor. Bunu tabi ki, kirlenmenin sonlandırılamamasına bağlıyor, ki haklıdır.

Neticede, EM teknolojisi bir alternatif metod olarak, özellikle de toplumu oluşturan bireylerin de katılımıyla (bunu en az temizlemenin kendisi kadar önemli görüyorum) diğer başka metodlarla birlikte kullanılabilir. Kullanılmalıdır da.

Cumhur beyin bahsettiği gibi bu konuda oldukça geniş kapsamlı bir plan var.

Çevre Bakanlığı, Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İller Bankası, Tarım Müdürlükleri, Valilikler vb. gibi paydaşları olan, iyi bir inceleme ve bilgi hakimiyetine sahip, temelde binlerce sanayi tesisi ve yerleşim yerlerinin arıtılmamış atık su deşarjını önlemeye yönelik bir plan bu. Daha yeni bir versiyonu olabilir, 213 sayfalık 2007 versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz. Çok ilginç bilgiler var, ilgilenenlerin bir göz atmasını tavsiye ederim.

Muratlı kaymakamlığının projesi, bu büyük planın bir yerlerine oturuyor muydu bilmiyorum. Bir mülki amir olarak bilgisi dahilinde olmasını, uygulamaya koyduğu projenin bir şekilde bu plan ile ilişkilendirmiş olmasını umut ediyorum. Aksi halde, tek bir ilçenin ne yaparsa yapsın, hangi metodu kullanırsa kullansın çözebileceği bir sorun değil bu.

Forumda yapılan hatayı bir de ben yapayım ve bir yorumda bulunayım. Projenin burada bizi meşgul eden kısmı, o bölgede yaşayan toplumda bir farkındalık, çözülebileceği yönünde bir inanç, sahiplenme ve katılım konusunda bir istek sağladıysa bu da bir şeydir.

Toplumun ve medyanın devlet organları ve çevreyi kirletenler nezdinde bir baskı grubu şeklinde bir işleve sahip olması yadsınamaz.

Çevre Bakanlığının 14 Temmuz 2010 tarihli bir yazısında, verilmiş bir soru önergesinin yanıtları görülüyor. Buradaki beşinci soru tam olarak Ergene-Meriç havzasını soruyor ve en uzun cevap da bununla ilgili. En özet şekliyle, yukarıda adı geçen projenin yürürlükte olduğu belirtiliyor.

Bu noktada, destekleyici ve yerinde küçük projeler, medya, bireylerin sahiplenmesi, genel anlamda planın hızlandırılmasında baskı grubu olacaktır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön