View Single Post
Eski 16-12-2010, 08:01   #21
elek
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Sayın Delimus, limon suyu strik asit içerdiğinden uzun dönem saklamada bozulmadan kalabilir, kaynatma vb. bir yolla içindeki bakterilerin öldürülmesine gerek bırakmaz.

Ancak bu şekilde her plastik poşetin veya şişenin uzun dönem saklamada sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü plastiklerin üretiminde içinde bazı safsızlıklar kalır, üretim esnasında hammaddeye prosesi kolaylaştırılacak bazı malzemeler eklenir, hiçbirşey eklenmese dahi üretilen ürünün kalıptan ayırılmasını kolaylaştıran kimyasalların kullanılması gerekebilir. Burada kullanılan hammaddeden başlayarak, üretim esnasında kullanılan her kimyasalın gıda ile temas edebilirliğinin belirli otoriteler tarafından (Amerika'daki FDA gibi) onaylanmış olması gerekir. Bu onay verilirken de, temas edecek gıda malzemesinin içeriğine, bu plastiğin kullanma sıcaklığına göre (buzdolabı poşeti - fırın poşeti farkı gibi) ve kullanım ömrüne göre araştırma yapılır. Diğer kimyasal yardımcılar da benzer şekilde onay gerektirir.

Olması gerekenleri özetledim, ancak uygulamada her plastik üreticisinin buna dikkat ettiğini, gerekli denetimlerin-testlerin düzenli ve prosedürlere uygun olarak yapıldığını söyleyebilmek güzel memleketimizde oldukça zor. Herşey kitaba uygun olarak yapılmış olsa dahi, örneğin suyun saklanabileceği şekilde üretilmiş PET şişelerin içine farklı içerikte gıda koyup 1 sene saklamak istersem ne olur sorusunun cevabını da testleri yapılmadan veremeyiz.

Dolayısıyla en azından uzun dönemli saklama veya plastik ambalajın normal kullanım koşullarından farklı koşullarda kullanımı veya kaynatma gibi ısıyı oldukça yükseltecek bir işlem söz konusuysa, plastiği tercih etmemenizi öneririm.

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön