View Single Post
Eski 15-12-2010, 15:38   #169
bragfor
Ağaçsever
 
bragfor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2008
Şehir: Manisa
Mesajlar: 44
paulownia tür ayrımı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Geçen gün semtimizde bulunan bir paulwonia ağacının budanmış dallarında yerde kalan iki dalı alıp eve geldim ve forumda bu sayfalara bakarak aldığım dallarda ki kapsül ve tomurcuklardan hangisinin tohum olduğunu zorlukla tesbit ettim. Gerçek tohumları az kalsın polen diye çöpe atıp kapsül içinden çıkan çekirdek gibi olanları saklayacaktım. Ayrıca birde salkım gibi olan oluşumlar var. Bilen bir arkadaş biraz daha detaylı tanıtırsa sevinirim. Ağacın cinsini bu resimlerden tesbit etmek mümkün mü? Bu aldığım tohumları çimlendirmem mümkün mü? Bu dallardan çelik yapıp köklendirebilir miyim. Tohumu çimlendirmek için en uygun zaman nedir?

Birde merak ettiğim bir konu, bir kapsülünden bile bu kadar tohum çıkan bir ağaç nasıl olurda bulunduğu bahçede bile çoğalamaz?
paulownia türlerini yapraklarından, tohum formundan ve meyve kapsülü formundan ayırmanız mümkün. mesela meyve kapsülü basık küre şeklinde ovale yakınsa tür P. tomentosadır. elips şeklinde ise tür p. elongata dır. tomentosa tohumları sim gibi parlak ve diğerlerine göre daha küçük olur. tomentosa yaprak kenarları onduleli dediğimiz dalgalı(dişli) olur. çiçek renkleri tomentosa da eflatun iken elongata da beyazımsı mor renklidir. fortunei türünde çiçekler beyazdır. bu bahsettiğim safkan türlerdir. melezleme yaygın olduğu için çiçek renklerinden kesin sonuca ulaşılamaz. tohumları çimlendirmeniz mümkün. www.bragfor.com sitemizin ilgili bölümünü ziyaret ediniz. odunlaşmış ve yarı odunlaşmış gövde çelikleriyle üretimi çok zor. kök çelikleri(toprak altı kök uzantıları) ile üretimi yaygındır. yaklaşık parmak kalınlığında parmak uzunluğunda kök çeliklerini toprağa daldırıp üzerini yüzeysel olarak kapatarak ortamı nemli ve sıcak(+15 derece ve üzerinde) tuttuğunuzda filizleri 1-2 hafta içerisinde görebilirsiniz.
tohumla çoğaltım kontrollü şartlar istediğinden doğada- açık alanda çimlenme mucizelere bağlı. ancak kontrollü şartlarda, çimlenen fidelere 1,5-2 ay güneş göstermemeniz gerekiyor. **** sadece ışığın %30 u gösterilebilir.


Düzenleyen bragfor : 15-12-2010 saat 15:51 Neden: onduleli
bragfor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön