View Single Post
Eski 15-12-2010, 15:01   #12
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Arkadaşlar,

Büyük miktarda üretmeyeceksiniz biogaz üretimi çok zor bir proses değil. Bütün havasız fermentasyon yöntemlerinde esas olarak metan, karbon dioksit ve bir miktar hidrojen sülfür oluşur. Hatta gübre yığınlarında ve kirletilmiş sularda oluşan kötü kokunun büyük nedeni de bu gazlardır.

Eurotier 2010 fuarında bu işin uzmanı doktor bir kadınla konuştuk. (Kadındaki alçak gönüllülük ve bilgisini bizimle en ince ayrıntısına kadar paylaşma isteği insanların araştırmaya ne kadar önem verdiklerini anlatması açısından, belleğimde kalan ender anılardan birisi olacak. Ensar'ın görüşme sonrası "bekar olsam evlenme teklif ederdim" sözünü hiç unutmayacağım.)

Ayrıca fuarın son günü ekolojik çiftlik diyeceğimiz büyük bir çiftlik gezdim. 1700 hektarlık bir çiftlik ve 1500 inek vardı. Adam bütün enerjisini biyogazdan kendisi üretiyor. Üstelik biyogazdan ürettiği elektrik ve sıcak suyu bulunduğu köye ve çevredeki okullara satıyor.

Bütün enerjiyi silajdan biyogaz yaparak sağlıyor. Devlet orada biyogaza çok önem veriyor. Biyogazdan üretilen elektriği 20 yıl boyunca, normal elektrikten daha yüksek fiyatla satın alma garantisi veriyor. Şeker pancarı, ağaç talaşı, slaj vb. den biyogaz üretiyorlar. Gezdiğim çiftlikte biyogaz üretiminde hayvan gübresini kesinlikle kullanmıyorlardı. Çünkü gübre olarak satmak (bizdeki kimyasal hayranlarına duyurulur.) biyogaz üretmekten daha kazançlı diyor. Hayvan gübresini sadece biyogazda fermentasyonu hızlandırmak için gerekirse kullanıyor. (Gördüğünüz gibi fermantasyon için ayrıca enzim kullanmıyor. Yani şu kompost hızlandırıcıların hepsi hikaye. Doğal mı doğal sidik bunun için yeterli.)

Gübreyi ise separatörde ayırarak sıvı kısmı direk tarlaya basıyor. Katı kısmı ise çuvallayarak satıyor.

Adam birinci tesisi firmalara kurdurmuş, ikinci tesisi kendisi yapıyor. Birinci tesisten elde ettiği deneyimle, ikinci tesiste kolay müdahale için fermentasyon tanklarına ayrıca kapı yaptırıyor. Birinci tesiste kapı yoktu. Sadece tabandan boşaltma sistemi vardı. Ayrıca 2. tesiste sıcaklığı sabit tutmak için sıcaksu ile ısıtmayı düşünüyor.

Yeri gelmişten hayvancılık yapanlara ve yapacaklara örnek olması açısından, gezdiğim çiftlikte ineklere sadece silaj, kanola küspesi ve soya küspesi verdiklerni söyledi. Kalitesiz ve nemli silaji biyogazda kullanıyor. Kaliteli oanı ineklere veriyor. Hayvan başına 21 kg bu karışımı veriyorlar. İnekler sadece üstü kapalı yanları açık ahırda besleniyorlar. Çiftliğin inek başına ortalama günlük süt miktarı 35 kg. Bizdeki gibi kapalı dam yok. Ben sordum kışın üşümüyorlar mı diye. O şaşkın bir ifadeyle, "bunlar geçmişte zaten doğada yaşıyordu, neden üşüsün ki." diye çok güzel bir cevap verdi. Yani burada da doğayı taklit var.

Biyogaz üretimine gelirsek basitçe yapmak isterseniz youtube'da Jean Pain diye aratırsanız çok yararlı 2 adet video var. Jean Pain basit bir Fransız çiftçisi ve bilim adamlarının bile kendi adıyla (Jean Pain Yöntemi) andıkları bir yöntemle ağaç talaşından elde ettiği komposttan biogaz üretiyor.

Aşağıda çiftlikten çektiğim bir kaç resim ekliyorum.

Birinci resim kocaman bir havasız fermentasyon tankı.

Name:  DSC05569.jpg
Views: 17213
Size:  32.2 KB

Bu resimde silajın tanka dolduruluşu var.

Name:  DSC05574.jpg
Views: 17453
Size:  44.9 KB

Bu resimde biogazdan elektrik üretilen jenaratörün resmi.

Name:  DSC05579.jpg
Views: 17789
Size:  42.5 KB

Burası tankların kontrol merkezi. Basit bir bilgisayar programı ile tankların içindeki basınç, sıcaklık ve gaz oranları (tanklar içindeki sensörlerden gelen data ile) kontrol ediliyor.

Name:  DSC05583.jpg
Views: 16911
Size:  35.7 KB

Bu resimde ise biogazdan üretilen sıcak su ile çiftliğin ve tüm köyün sıcak su ve ısınma ihtiyacı karşılanıyor.

Name:  DSC05590.jpg
Views: 17100
Size:  35.9 KB


Düzenleyen acemi_caylak : 15-12-2010 saat 15:46
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön