View Single Post
Eski 05-12-2010, 00:18   #76
aygün
Ağaç Dostu
 
aygün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jeomeo Mesajı Göster
Sorularınız tamamına cevap veremeyeceğim ama çamlarda mumların tamamı alınmıyor. Yalnızca gelişimi ve formu tamamlanmış, çok sağlıklı ağaçlarda 2-3 yılda bir tüm mumlar alınıyor. Bildiğim kadarı ile bu işlem de tüm çamlarda yapılmıyor. Bunun nedeni çamların ibrelerinin belirli bir ömrü olması. Emin değilim falan ibreler 2-3 yıldan daha fazla bir ağaç üzerinde kalamıyor, belki o kdara da kalamıyordur. Yani mumların tamamaını aldığınızda, eski ibreler de dökülünce ağacınızı kaybetmiş olacaksınız.

Doğayı gözlemlerseniz, kaya içerisinden çıkan çamların gövdelerinin en altı, üst kısımlara göre daha kalındır. Bunun sebebi kayanın o bölgedeki sıvı ve besin akışını durdurması ağacı sıkmasıdır. Bonsaide bunun toprağın hemen altında kalacak şekilde ağacı sıkan tel veya şerit ile uygulamak yaygın bir kalınlaştırma tekniğidir.

Kök ve dal gelişimi gövde kalınlığını etkileyen en önemli etkendir. Köklere ne kadar iyi bakım uygularsanız uygulayın, saksıdaki bir fidan topraktaki kadar gelişemeyecektir. Dalları budanan bir bitkinin gövde kalınlığının artması da yavaşlatılmış olacaktır. Bu yüzden kurbanlık dal dediğimiz dalları en son budamak üzere bırakıyoruz.
Sayın jeomeo,
Son paragrafta değindiğiniz konudaki bir hatanın telafisi demeyeceğim ama hani, bundan sonra ne yapmalı? Üstelk bitkinin saksıdan başka ortama alınma imkanı yoksa....

Saksıyı büyütmenin az da olsa bir yararı olur mu? Aynı zamanda gövdeyi çizmenin....

Son olarak gövde kalınlaştırma uygulaması her mevsimde yapılabilir mi?

Teşekkürler....

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön