View Single Post
Eski 05-12-2010, 00:05   #25
mesutcan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2010
Şehir: Isparta
Mesajlar: 150
Kurban Bayramı'nın 3. gününde işe başlamak için organizasyon yaptım. Bayramdan önce 70 adet 10 cm kalınlığında, 25 cm yüksekliğinde ve 60 cm uzunluğunda gaz beton aldım. Gaz beton alışımın sebebi hem tamamen dolu bir malzeme olduğu için yanal kuvvetlere dayanıklı olması, hem toprak altında korozyondan etkilenmemesi, hem de kolay işlenebilir (testereyle mükemmel şekilde kesebiliyorsunuz) bir malzeme olmasıydı. İyi ki de almışım. Herkese tavsiy ediyorum.

Yapıştırıcı malzeme için serakol alınabilir ancak gaz betonun kendi yapıştırıcısı var. Bir kaç lira daha pahalı ama çok güzel yapıştırıyor gerçekten. Kaya gibi oldular.

Önce şelale yapacağım köşeden başladım. Havuzun içinde kademeli bir derinlik olacak. İki kademe düşündüm. Derin nokta 60 - 75 cm arası olacak. Sığ nokta da 30 cm. Havuz kenarından suyun başladığı yer de 20 cm olacak ki meraklı kedilerden balıklarımı koruyabileyim. Ayrıca en derin yerin 75 cm olması oğlumu ve arkadaşlarını korumak için. İçine düşseler bile hemen ayağa kalabilecekler. Zaten 75 cm olan yere ulaşmaları zor. Kenarları hep 30 cm olacak.

Suyun devinimi konusuna gelince. Havuzun iki bölümü var. Biri komşu duvarına yakın olan şelaleli kısım. Diğeri de bahçe ortasına doğru olan şelalesiz kısım. Ortada da küçük bir derecik ve bir köprü olacak. Her iki kısımın en derin noktasından suyu çekmektense bahçe ortasına doğru olan kısımdan suyu çekip şelaleden temiz suyu tekrar havuza vermeyi planladım. Bu bahçe ortasına doğru sürekli bir akıntı sağlayacaktı ve havuzda sürekli durgun olan bir bölüm kalmayacaktı.

Filitrelemenin de sağlıklı çalışabilmesi ve havuz dibine çöken ufak tefek pisliğin toplanması için havuz dibini bahçe ortasındaki bölüme doğru hafif alçalacak şekilde düşündüm. Ayrıca balıkların kış uykusunda sağlıklı olmaları için minimum 1 metre derinlik olması gerekiyor. Bahçe tarafındaki bölüme küçücük bir çukur daha kazdım. Bu noktadaki derinlik 1 metreye ulaşacak ve bu bölümün üzerini tamamen kaplayan bir set olacak ki çocuklar kesinlikle bu noktaya giremesinler. Balıklar bu noktaya yanlardan girebilecekler ve güvenle kış uykusuna yatabilecekler. Ayrıca yavrulama için de el değmeyen bir ortam olduğu için faydalı olacağını düşündüm.

mesutcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön