View Single Post
Eski 03-12-2010, 12:31   #9
mesutcan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2010
Şehir: Isparta
Mesajlar: 150
Sayın Sariefe ve Sayın Cemo, çok teşekkürler iyi dilekleriniz için. İnşallah her adımı aktarmaya çalışacağım buradan.

Kolaylıklar diliyorum.

Öncelikle bu sprink nasıl bir şey onu anlatmaya çalışayım. İki çeşit sprink var. Spray ve Rotor. Spray sprink'ler suyu bir şemsiye gibi istediğiniz açıda istediğiniz mesafede sürekli atıyor. 5 metreye kadar atımlarda kullanabilirsiniz. Rotor sprinkler ise ince bir şerit şeklinde suyu atıyor ancak yavaş şekilde de dönmeye devam ediyor. Bunda da istediğiniz mesafeye ve açıya göre atımı sağlayabilirsiniz. Bu sistem daha büyük bahçelerde ve futbol sahalarında kullanılıyor. 20, 30 metreye atanı var.

Bu sprink 10 santimden 20 santime kadar boyu olan 2, 3 santim çaplı bir silindir. Malzemenin toprak üstünde kalan küçük bir kafası var. Bu silindirin içine dolan su, içerdeki daha küçük bir silindire basınç yapıyor ve bu iç silindiri 5, 10 santim yükseltip ucundaki çok iyi ayarlanmış fıskiyeden su çıkışını sağlıyor. Yani en temel gereksinim su basıncı. İp gibi akan bir su hattında bu spreyleri kullanamazsınız. Bu uçtaki suyu atan küçük kısma nozul diyoruz. İç silindirin üzerine vidalanarak takılan küçücük birşey. Sprink gövdeleri ve nozullar ayrı ayrı değerlendiriliyor piyasada. Siz bahçeniz için aynı boy gövde alırsınız ve atım alanlarına göre farklı nozullar kullanırsınız. Ben 4 inch'lik (1 inch = 2,54 cm) sprink gövdeler kullandım. Nozulları da farklı farklı aldım.

Nozulları kabaca üç grupta anlatayım.
  1. Ayarlanabilir daire biçimde atan nozullar.
  2. Önceden ayarlı daire biçimde atan.
  3. Özel şekillerde atan nozullar.

Ayarlanabilir daire nozullar 0 ile 360 derece arasında bir açıyla daire biçiminde atım yapabiliyor. Önceden ayarlı daire olanlar ise 90, 180, 270 ya da 360 derece gibi önceden ayarlanmış ve açıları değiştirilemeyen atımlar yapıyor. Ben aldım ama siz almayın. Yavaş yavaş onları da ayarlanabilir nozullarla değiştiriyorum. Çünkü debileri ayarlananlara göre çok düşük oluyor. Dengesizlik yapıyor. Özel nozullar ise gerçekten özel işler yapıyorlar. Örneğin dikdörtgen şeklinde ya da oval şekilde atım yaptırabiliyorsunuz. "Nasıl olur yahu" diyerek aldığım halde 9 metre x 1,5 metre bir dikgörtgen alanı mükemmel şekilde suladığını gördüm bu özel nozulların. Benim bahçemde de var. 5 numaralı mesajdaki planda önde ve yanda bu daire biçimli nozulların sulama alanlarını görebilirsiniz.

Buraya Word belgesi ekleyebilir miyim bilmiyorum ama ben normal bir upload sitesine upload edip linkini vereyim:

http://rapidshare.com/files/43463029...rey_Sprink.doc

Yukarıdaki dosyada Hunter marka nozulların detayları var. Bu tür tabloları tüm markalar için bulabilirsiniz. Ben bir katalogdan faydalanmıştım. Elimizde evimizin planı ve nozul performans tabloları olduğuna göre sulama sistemini tasarlamaya başlamak için tek bir işimiz kaldı, suyunuzun debisini ölçmek.

mesutcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön