View Single Post
Eski 29-11-2010, 12:27   #76
alectoris
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-11-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 74
Sedir agaclarinin yerini degistirmek istiyorum

Merhabalar

Ben de bu baslik altinda yasca buyuk agaclarimizin yerini degistirirken nelere dikkat etmemiz gerektigini sizlere sormak istiyorum.

Bahcemizde yaklasik 40-50 tane yerini degistirmek istedigim ve herbiri en az 10 yasinda olan sedir agaclari var. Maalesef bunlarin yerini degistirmek zorundayim yoksa hicbirini yerinden oynatip onlari kaybetmeyi goze alamam. Her birinin ayri hatirasi var ben de bu sebeple tekini bile kaybetmek istemiyorum.

Bahce Ankara' da. Acikcasi bu isi yapan (gerekli alet ve ekipmanlari olan) bir kurum, sirket vesaire bulabilirsem onlarla irtibata gecmek ve fiyat almak isterim. Ama astari yuzunu gececek bir maliyet tablosu ortaya cikarsa o zaman is basa dusuyor.

Bu sebeple bu yerdegisimini yaparken nelere dikkat etmem gerektigini en ince ayrintisina kadar ogrenmek istiyorum.

Aklima takilan sorulara gecmek istiyorum musadenizle.

1- Oncelikle Ankara gibi bir sehir icin bu ise en uygun aylar hangileridir?

Sanirim sedirin kok yapisinda hem sacakli bir kisim hem de kazik kok kismi bulunuyor. Forumda bu konuda (agac sokumu) oneride bulunanlar; kazık kökleri makul bir yerden temizce kesin diyorlar.

2-Temizce kesmekten ve makul bir yerden kesmekten kasit nedir?

3- Kazik kokunu kesme formumuz nasil olmali? Duz mu acil mi?


4- Kazik kokunun kesilen bolgesini kestikten sonra yikamak falan gerekir mi daha cabuk tutsun diye?

5- Kestikten sonra saçak köklü yapiyi temizlemem ya da tiraslamam gerekir mi?. Gerekirse nasil yapmami tavsiye edersiniz?

6- Yerini degistirdigimiz agac sacak koklerden mi yeni hayatina tutunuyor yoksa kazik koktenmi ya da her ikisi de onemli mi?

7- Agacin boyuna ya da govde kalinligina gore etrafinda acmam gereken cukurun capi ve derinligi ile ilgili bir oran oranti kurmamiz mumkun mu?

8- Agacin yeni yerine dikilme islemi oncesi ve sonrasinda nelere dikkat etmem gerekir?

Gozlemleyebildigim kadariyla buyuk agaclar yeni yerlerine tasindiktan sonra cesitli noktalardan govdesine baglanan urganlarla ve urganin diger ucuna konulan kaziklarla yere sabitleniyor. Sanirim bu agacin ruzgar vb dis etmenlerle sallanarak yerinden oynayip agacin kurumasini onlemek icin yapiliyor.

Bunlar gibi dikkat etmem gereken noktalari akliniza geldikce paylasabilirseniz cok mutlu olurum.


Düzenleyen alectoris : 29-11-2010 saat 12:27 Neden: yazim hatalari
alectoris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön