View Single Post
Eski 20-11-2010, 21:11   #325
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:

bu karışımdan 100 litre suya nekadar koymamız gerek 3 dönüm salatalıklarım için
.................................................. ................................................
Sn.ozay,

100 lt. suya 1 kg. karıştırarak topraktan uygulanıyor.

Bu oranı salatalıklar için yapraktan uygulamadım. Kalsiyum Fosfat olarak zengin bir karışım. Topraktan vermek daha iyi gibi...

Peki bu oranlar;
yaparaktan verilirse yapraklara zararı olur mu, yani yakar mı? Ben yakmaz ve zararı olmaz diye düşünüyorum. . Ama bir iki bitkide siz deneyebilirsiniz. 3.. 5 gün de belli olur.

Ama 1 lt. sini 200 lt. suya karıştırlıp ( 500 lt. bence çok) yapraktan uygulanılabilir.
.................................................. .................................................. ...................................

Düzeltiyorum...

Buraya kadar iyi gitmişim ancak her nedense ( yaşlanmaya başladığımın ispatıdır) ) enzim konususu geçmiş, ve karıştırmışım.

Sevgili ozay 57, yukarıdaki karışımın bir kısmını 3 ay gibi beklettim. Hiç bozulma durumu olmadı. Kullandığım ise 1kğ. 100 lt. suya koymuş ve klinoptilolit e yedirmiştim (karıştırmıştım), o nun taşıyıcılığından yararlanmıştım.
( alttaki yazı enzim sayfasında olması gerekiyordu. Ama silmeyeceğim. bana ders olsun)


.......
Yapılan enzim _ ister çöp enzim olsun _ kapta ne kadar beklemeli?... Ömrü nasıl bilinecek?...

Sn. Sındırgılı bu işin uzmanı, onun deneyimleri önemli.


Ben şöyle yapıyorum;

kap içinde fermantasyon durunca, içinde hava kalacak şekilde bekletiyorum.

Belirli bir süre sonra _ enzimde kullandığınız malzemeye ve karışıma kattığınız diğer malzemelere bağlı_ kap içindeki hava yok oluyor ve kap içine çökmeye başlıyor.

Yani kapta vakum oluşuyor.

Kokladığımda 'o' meyvelerin _hangisi baskınsa ya da çok kullanılmışsa_ keskin sirke kokusunu alıyorum.

Bunu bozulma olarak düşünmüyorum.

Ama vakum ve sirke kokusu oluştuğunda kullanma zamanırdır diye düşünüyor, kullanıyorum.

Tabii bu deneme için beklettiklerim.
Yoksa fermantasyon bitince kullanmak gerekiyor.

3 ya da 4 ay dır beklettiğim enzimler var. Haftada bir çalkalıyorum. Bazılarında vakum yok. Posa aşağıda üzeri oldukca berrak duruyor.

Yurt dışı sitelerde enzimler raflarda sergileniyor. Satışa sunuluyor. Elbette raf ömrü olmalı.


Ben _çöp enzim de olsa _ 3 veya 4 ay bekletilebilir diye düşünüyorum. Yeter ki içine hava almasın...


Düzenleyen Halil Önen : 21-11-2010 saat 20:19
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön