View Single Post
Eski 18-11-2010, 03:10   #1
sariefe
Ağaç Dostu
 
sariefe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 819
sariefe / etoburlarım

Sevgili doğa dostu arkadaşlarım hepinize iyi bayramlar diliyorum ve bugünkü bayram hediyeniz olarak etobur bitki resimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki eb konusunda kesinlikle amatörüm. Etoburlar konusunda çok önemli olan bu dezavantajımı sevgi, merak, araştırma ve sizlerin yardımı ile aşmayı amaçlıyorum. Yardımını esirgemeyenlere şimdiden teşekkür ederek fotoğraflara geçiyorum.

İlk etobur bitkim olan Sarracenia mitchelliana;

Sarracenia mitchelliana = (S. leucophylla x S. purpurea)





Kendisini Eminönü çiçek pazarından Ağustos başı almıştım. Sulamasını yağmur suyu ile yapıyorum. Neredeyse gün aşırı sulayıp fıs fıs yaparak nemli bir ortam yaratmaya çalışıyorum. İlk zamanlar ev içinde cama 1 metre mesafede aydınlık bir odada duruyordu. Malesef resimde görülen olgun ibrikler üst kısımlardan kurumaya başladı. Bende onları köke ulaşmasın diye kökten uzak bir yerden temizleyerek güneş ve havadan istifade etmesi amacıyla dışarıya aldım. Eylül başından beri terasımızda 9/10 u kapalı bir ortamda bulunuyor. Geçen süre zarfında yeni filizler vererek kendini kurtardığını ve yerini sevdiğini gösterdi. Yeni ibrikleri eskileri kadar gösterişli ve aktif değil şu an. Bunun nedeni dormancy olabilir mi bilemiyorum. Bu araştırmam gereken bir konu. Bulunduğu yerde sıcaklık gece en düşük 10 gündüz en yüksek 25 derece arasında değişiyor. Normali ise 15-20 civarı.

İkinci etobur bitkim Dionaea muscipula;

Dionaea muscipula - Venus flytrap



Bu bitkiyi ise Eylül ayında Koçtaş' tan almıştım. Sarr. dan edindiğim küçük tecrübelerimi bu vft de kullanınca hiç sorun yaşamadım. Öyle ki 8 tane yeni kapanlar çıkardı. Halada çıkarıyor. Renk farkından belli olacaktır açık yeşil ve daha büyük olanlar bendeyken çıkan kapanlardır. Şu an çiçek veriyor. Çiçeğin onu yoracağını bildiğim halde deneyim yaşamak adına kesmedim. Umarım sorun yaratmaz. Bitkim kurban bayramına hızlı girdi. Şu an kapanlarında 6 leşi var Hatta yeni açılmış olan bir kapandaki merhum kara sineği görmek mümkün. Bir kapanda da kanadından anladığım kadarıyla birde arı var. Bunlar güzel yanları. Bu kadar güzelliğin arasında beni korkutan bitkimin dormancy de olması gerektiğini düşündüğüm şu zamanlarında hala aktif olması. Bugün yarın fırsat bulur bulmaz geç kaldığımı bilsemde bu konular hakkında bilgi edinmeye çalışıp onlara hakettikleri bakımı sağlamaya çalışacağım. Ayrıca yukarıda da belirttiğim gibi sarr. resimlerim bitkimin ilk bir aylık haliydi. Vft ise güncel. Resimden anlayabilirsiniz ki onuda akşam üzeri çektim. Sonrasında sarr. için yeterli ışık kalmamıştı. Sırada sarr. ında son halini resimlemek var. Onlar gelene kadar katil vft min birkaç resmi ile keyif yapalım.


Düzenleyen sariefe : 29-05-2013 saat 14:08
sariefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön