View Single Post
Eski 13-11-2010, 08:59   #332
zappie
Ağaç Dostu
 
zappie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-09-2007
Şehir: Samsun
Mesajlar: 375
Ben de orkideler konusunda acemi sayilirim. Ama genelde bitkilerle aram iyidir. Bir yillik deneyimime gore:
1- Cicek dokuldukten sonra sap kurumamissa kesmeseniz de bitkiye zarar vermis olmazsiniz. Illa ki kesmek istiyorsaniz temiz bir bag makasi, kargaburun isinizi gorur. Temizlik icin camasir suyu kullanabilirsiniz. Gecen yildan biraktikigim bazi saplarin uzerinde yeni filizlenmeler var. Cicek veya keiki ( yavru bitki ) olabilir. Belki kesmis olsaydim yeni cicek saplari cikabilirdi.
2-Orkideler nemi sever. Ancak dogru ortam yaratmalisiniz. Soguk bir ortamda su puskurturseniz uzun sure nemli kalan ortamda kuflerin bakterilerin uremesine davetiye cikarirsiniz. Cok sicak, kapali bir ortamda da aynisi olabilir. Yazin ve su anda 20 derecenin uzerindeki sicakliklarda su puskurtuyorum. Bitkiler hallerinden memnunlar. Yaprak gobeginde su birikmemesine dikkat edin.
3- Orkideler kendilerini yazilanlardan tezat kosullara da adapte edebiliyorlar. Phah. turleri icin koklerin isik gormesi gerektigi, su icinde kalmamasi gerektigi soylenir. Ancak topraga gomulu, vicik vicik su icinde halinden memnun olanlarini da gordum. Siz yine de genel kaideye uyun. Zamanla bitkilerinizle iliskileriniz ilerlediginde , sabriniz da varsa, onlarin neye ihtiyac duyduklarini, neden hoslanmadiklarini tahmin edebileceksiniz.
4- Hayatinda elini topraga degdirmemis, tohum cimlendirme, celikten bitki uretme, sulama, isik, nem vs. konularda pratigi olmayan kisilerin pahali bitkilerin gosterisine aldanip, sonra da ilgisizlikten veya bilgisizlikten dolayi onlari oldurmelerini dogru bulmuyorum.

zappie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön