View Single Post
Eski 11-11-2010, 13:00   #2762
Yılmaz Yalçın
Ağaç Dostu
 
Yılmaz Yalçın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,006
Geldik Dünya’nın en değerli sarmaşığına ,Selluka , Vigna Caracalla. Fabaceae ailesinden olan Selluka, sarmaşıklar arasında en değerli , en gösterişli sarmaşıktır. Renkten renge giren çiçekleri , tüm yaz boyunca ilk donlara kadar açmaya devam eder. Cennet kokuları yayan bu burgulu çiçekler, kesime gelebilir. İlk yıl yavaş büyüyüen Selluka buna rağmen çiçeklenir. İkinci yıl ise hızla sararak hakimiyetini ilan eder,yaz başından itibaren günde 30 cm’e varan bir hızla büyüyen Selluka'nın tohumlarının bu kadar değerli ve zor bulunmasının sebebi, sadece karıncalar tarafından polenlenebilir olmasındandır. Çiçekleri polenleyen karıncalarınız yoksa tohum elde edemeyeceğiniz Selluka, dalından çelikleme yöntemi ile de kolayca çoğaltılabilir.

Zengarden beğeninize kokusuz olan Mor Selluka'yı - Vigna Phaseolus Caracalla-, ve ender bulunan Kokulu ve renkli çiçekli Selluka'yı - Vigna Caracalla - aynı anda sunuyor. Aşağıda her iki cinsinde tohumlarının fotoğrafını koyduk. Özellikle Selluka alırken tohumunun neye benzediğini bilmenizde fayda var diye düşünüyoruz.
Don sevmeyen Sellukayı, saksıda da kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Kışın iç mekana alacağınız bitkiyi güneş gören aydınlık bir yere koyarsanız çiçekleri ile evinize hem hoş kokusunu verir, hem de renk katar. Dış mekanda , kışın köklerini dondan korumanız gereken Selluka ,fazla bakıma ihtiyaç duymadan 10 yıl aynı yerde yaşar. Toprak seçmez, geçirgen verimli toprakta daha çabuk gelişim gösterir. Güneşli ya da yarı gölgede rahatlıkla yetiştireceğiniz Selluka , tohumdan çok kolay yetiştirilir.

ZenNot: Sellukanın akıl almaz güzellikteki kokulu çiçeklerinin tüm dallardan salkım salkım dökülmesini mi istiyorsunuz? Bırakın Selluka’nız sarıp , uzasın. Ne zaman ki istediğiniz boya ulaştı, çardağınızı komple sardı. Uzayan dallarının başlarını kesin. Sarmaşık, uzamasını durdurur durdurmaz her yanını çiçek kaplayacaktır. Aman dikkat, çiçekleri sadece komşularınızı değil, kelebekleri de yaydığı hoş kokularla bahçenize , terasınıza toplayacaktır.

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön