View Single Post
Eski 31-10-2010, 23:02   #9
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Gece,

İki yöntem var: Fiziksel ve Kimyasal yöntem
Düşük sıcaklıklarda calışıldığı ve aktifleştirme işlemi daha kısa sürdüğü için kimyasal yöntem tercih ediliyor. Kimyasal yöntemin bir diğer avantajı da karbonlaştırma ve aktifleştirmenin tek bir aşamada yapılabilmesi. Fiziksel yöntemde iki farklı aşama gerekiyor.

Sadece zeytin değil, fındık kabuğu, mısır koçanı, kayısı çekirdeğinin kabuğu, ceviz kabuğu, kullanılmış atılmış araba lasikleri, atık çay, su filtrAsyonunda kullanılmış aktif karbon (demek ki yeniden aktifleştirme de yapılabiliyor) ve daha pek çok karbonlu maddeyi kullanmak mümkün görünüyor. Hatta tavuk altlıklarından bile üretiliyor. Tavuk altlıklarından üretilen aktif karbon atıksulardan cıva uzaklaştırılmasında başarıyla kullanılmış. Ayrıca, tavuk altlıklarındna üretilen aktif karbon amonyağın uzaklaştırılmasında başarıyla kullanılıyor. Ne ilginçtir ki tavukçuluktaki en büyük sorunlardan biri amonyaktır. Bu yüzden tavuklar hasta olurlar. Halbuki kullandıktan sonra altlıkları aktifleştirilerek tekrar taze altlıkla birlikte karıştırılarak kullanılsa, amonyağı üzerine adsorbluyor. Ülkemizdeki tavukçuluğun boyutu düşünülürse, bu da ilginç olabilir.

Ve daha sonra bu üzerine amonyak adsorblamış aktif karbonla karışık organik madde mikroorganizma takviyesi ile kompostlaştırılırak tarımda da iyi bir girdi olabilir. (Hem aktif karbon, hem azot, mikroorganizma hem de organik madde!)


Düzenleyen Dogasever : 31-10-2010 saat 23:14 Neden: ekleme
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön