View Single Post
Eski 25-10-2010, 15:12   #4
nematoth
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Uyarınız için teşekkür ederim Malina.

--Auto Pot aslında Türkiye'de tek örneğini görebildiğim akıllı saksı olarak adlandırılan sistemdir.Bu sistemin kalbi olarak kabul edilen aquavalve olarak adlandırılan parça sayesinde bitki insiyatifli sulama(ingilizce olarak "plant controlled irrigation" ) gerçekleştirilebilmektedir.Sistem basit olarak bir adet saksı,aquavalve,saksı tepsisi ve besin eriyiğinin bulunduğu depodan ibarettir.Enerji kaynağı,pompalar,zaman sayaçları vb. otomasyon kurulumu için gereken diğer cihazlara ihtiyaç duymamaktadır.Yerçekimi sistemin çalışması için gereken basıncı sağlayan tek ihtiyaçtır.

Avantajları;

-Su verimliliği:Akıllı valf sayesinde saksıya gönderilen her damla su bitki kullanımı içindir.Drenaj gerektirmez.

-Bitki ihtiyacına göre besleme:Sistem gün içinde bitkinin kaç kere ve ne kadar besin alacağını bitkinin belirlemesini sağlar.Konvensiyonal sulama sistemleri bitkilerin sulama döngüsü ile ilgili uzmanlık gerektirir.Bu tarz sistemler insan faktörünü barındır ki maliyet etkin yönetim için standardizasyon yapmak gereklidir.Bitkinin çeşitli mevsimlerde ve hatta gün içinde farklı ihtiyaçlara sahip olacağı gözönüne alındığında önceden programlanmış kararlar yerine bitkinin kendisinin karar vermesi yetiştiriciyi bir çok açıdan rahatlatır.

-Enerji kaynağı:Besinlerin bitkilere ulaşması için sadece yer çekimini kullanmasından dolayı herhangi bir enerji kaynağına ihtiyac duymaz.

-Yatırım Maliyeti ve Bakım:Pahalı elektriksel bağlantılar,pompalar,borulama vb. araçlara ihtiyaç duymaz.Ticari ya da hobi amaçlı olsun sistem temelde aynı girdilerle çalışır.Ticari kurulumlarda tek bir büyük besin ve su tankında dozlama ünitesi ile birlikte çalışmak daha verimlidir.Sözkonusu parçaların maliyeti nft vb. diğer sistemler ile kıyaslandığında oldukça avantajlıdır.

-Besleme ve sulama konusunda tam kontrol sağlar.

nematoth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön