View Single Post
Eski 25-10-2010, 14:14   #1213
ahmettt
Ağaç Dostu
 
ahmettt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: İstanbul ve Manisa/Köprübaşı
Mesajlar: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
...
Bahçeyi kalıcı ağaçlar üzerine kurulursa bence çok doğru olur. 8x4 değilde 8x6 olursa ve iyi bir takip ve budama ile uzun yıllar meyva alınır diye düşünüyorum.
Sayın Lilium,

Ceviz konusunda en ciddi ve uzun süredir devam eden araştırmaları University of California, Davis yapar. Bu üniversitede, 1971'den beri devam eden çalışmalarda, 22' x 22' yerine, 22' x 11' (6,70 metreye 3,35 metre) şeklinde "hedgegrow", Türkçesi çit şeklinde dikilen ağaçlardan, alan bazında daha fazla verim elde edildiği http://walnutresearch.ucdavis.edu/1980/1980_5.pdf araştırma dosyasında 1980 yılında kesin olarak açıklanmış. Daha sonra bu konuda daha birçok araştırma yapılmış ve ağaçların her sene bir yüzünü budayarak, (yani aynı tarafı 2 senede bir budayarak) optimum verim elde edildiği ortaya çıkmış.

Daha sonra farklı cinsler (ve anaçlar, Paradox ve türevleri özellikle) bu çalışmalar geliştirilmiş. Bütün araştırmalar 7 x 3,5 veya 8 x 4 'ün daha iyi verim verdiğini söylüyor. Aynı sonuç, gerçek hayatta ceviz yetiştiren Kaliforniyalı üreticiler tarafından da konfirme ediliyor, ben birkaç röportajda okudum.

Burada önemli olan nokta, bu çalışmalar Chico, Chandler, Pedro ve türevleri gibi yanal dallarda verime yatan türler için geçerli. Yerli türlerde benim bildiğim bir çalışma yok.

Cevizle ciddi ilgilenen ve İngilizcesi olan tüm arkadaşların bu üniversitenin araştırmalarını http://walnutresearch.ucdavis.edu/To...sp?txtSecNo=20 adresinden takip etmelerini öneririm.

Bu yöntemle dikilen ağaçların nasıl budandığına dair 2 video:
http://www.youtube.com/watch?v=c-Iz2R0liag
http://www.youtube.com/watch?v=u_-6_...eature=related

Bu da Kaliforniya'da ceviz fidanı geliştiren bir üreticinin nasıl yetiştirdiğini anlatan kısa bir video:
http://www.youtube.com/watch?v=ZMfly...eature=related

Selamlar,

ahmettt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön