View Single Post
Eski 24-10-2010, 21:08   #1210
ahmettt
Ağaç Dostu
 
ahmettt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: İstanbul ve Manisa/Köprübaşı
Mesajlar: 137
Topluca cevap vermeye çalışayım: 8 x 4 dikenlerin bir kısmı bu ağaçlardan ara sıraları sökerek ileride 8 x 8'e dönmeyi planlıyorlar, doğru. Yan dal verimi yüksek Chandler ve Pedro gibi cinslerde ise iyi budama tekniği uygulanırsa buna gerek yok, yani 8 x 4 olarak devam ediyorsunuz. Bununla (budama) ilgili youtube'da 1-2 video vardı, şu anda youtube'a evden ulaşamadığımdan link veremiyorum, daha sonra bakacağım.

İlçe tarımdan ceviz destek başvurumuz geçti. Ama tabii, 8x4x2500 ağaca ait alan için destek talebimiz kabul edildi, arazinin bütününe ya da 8x8'e göre değil. (Henüz para almadık).

Ağaçlar şu anda 1 yaşında. Tüplü diktik. Kaybımız çok az (yüzde 1,5 civarı) oldu. Gelişimleri gayet güzel.

Araziler devletten kiralık değil, tapulu tarım arazisi. Son yapılan Ceviz kongresinde, Orman Bakanlığı yetkililerin de açıkça belirttiği gibi, kiralanan arazilerde sadece Kaman ve Şebin cinslerinde dikim, o da 10x10 olmak üzere izin veriliyormuş. Bu kiralanan araziler konusunda devletin iki ayrı bakanlığı arasında (Tarım ve Orman) ciddi görüş ayrılığı varmış gibi bir hava var, bu tarz arazilerde bu işi yapacakların yerel Orman İdaresi ile detaylı görüşme yapmadan işe başlamamalarını tavsiye ederim.

Ziraat Bankasından belirli destekler söz konusu. Ama bunlar için arazi tapularınızı ipotek etmenizi ve şahsi kefalet vermenizi istiyorlar. Daha sonra belirledikleri limitler dahilinde, en uzunu ilk 3 senesi ana ara ödemesiz, 7 sene vadeli olmak üzere farklı kredi seçenekleri var. Faiz hesabında da, komisyonlarda da bazı küçük "bankacı uyanıklıkları" yapıyorlar. Tüm maliyetleri kattığınızda senelik faiz (sıfır faizli damlama sulama hariç), devlet faiz destekleri dahil, organik tarım olup olmamsına bağlı olarak %6,5-8 arası bir yere geliyor.

ahmettt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön