View Single Post
Eski 18-10-2010, 23:20   #23
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Sayın acemi_caylak,

solucan gübresi yabani otların büyümesini engellemiyor ama eleme usulüyle elde edildiği için içerisinde yabani ot tohumu barındırmıyor. Solucanlar sistemde besinleri tüketirken bir çok olası yabani ot zaten yeşeriyor ve tekrar çürüyerek solucanlara yeniden besin oluyor. Sert kabuklu olanlar ise elemeden sonra ayıklanıyor. Her şeye rağmen yine de eser miktarda olabilir.

Diğer bir konu da, kompostlaşma sürecinden de geçse normal gübreler, büyükbaş hayvan gübreleri örneğin steril olamıyor. Bu nedenle bitkisel hastalıklara neden olabiliyor. Ancak solucan gübresin araştırmalar gösteriyor ki, 100% steril. Solucanlar normal besinlere nazaran bitmiş kompostu daha çok seviyor ve tüketiyor. Çünkü solucanların temel derdi "protozon" adlı bir mikro bakteriyi tüketmek. Bu ve bunun gibi bir kaç bakteri solucanlar için yaşamsal öneme sahip. Kompostlaşmış atıklarda veya hayvan gübrelerinde bu ve benzeri bakteriler bolca var ama zararlı bakterilerin de olma olasılığı var. Bitmiş bir kompostu solucanlara tükettirdiğinizde gübre tamamen steril ve yararlı bakterilerle yükleniyor.

Ayrıca solucan gübresinde, diğer gübre ve kompostlarda olmayan çok temek bir daha var. Mukus. Mukus gübredeki besinleri bitkiye salınımlı verilmesini sağlıyor ve gübrenin su ile yıkanıp gitmesini de engelliyor. Tabi su tutma özelliği de mevcut.

Solucanlar mide ve bağırsaklarında diğer hiç bir canlıda olmayan enzimler içeriyorlar. Bu enzimler de onların dışkısının diğer hayvan dışkılarından daha üstün olmadının nedenidir.

Nükler faciayla kirlenmiş toprakların ıslahının ve ayrıca İsrail'in çölde başarılı tarım yapmasının sırrı solucan gübresinde yatıyor. Solucan gübresi etkisi ve gücü zamanla görülen bir mucizedir.

"Bu yüzden kötü bir toprağı ne solucan gübresi ne de diğer ürünler tek başına düzeltemiyor." demişsiniz. Zaten böyle bir iddia yok. Çünkü tarım yapılan toprak ister istemez diğer etkenlere de açıktır. Ama şu da gerçektir ki, solucan gübresi ve solucanlar gerçekten de bu güce sahip. Kimyasal gübrelerde olduğu gibi radikal ve çarpıcı bir fark yaratmak gibi bir iddiası yok. Ancak zaman içinde toprağın yapısını gerçekten çok iyi düzenliyor.

Zamanla bu konuda reklam yapmaya bile gerek olmadığı görülebilecektir.

Saygılarımla!

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön