View Single Post
Eski 11-10-2010, 23:09   #564
meymun
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-05-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 80
Bu konu içinde 17. sayfada Perl Humus isimli ürünü şimdi gördüm. Önce şaşırdım, sonra da şaşırmaktan vazgeçtim.
Şaşırmamın nedeni Ensar Bey'in eklediği resimlerin üzerinde olması; çünkü bu resimleri görmüştüm, hatta itiraf edeyim resimdeki leonarditleri linyit ocaklarından ona ben getirmiştim. Bizim Leonarditin resimlerini görüp sonra bu konuya da bir şeyler yazmama rağmen o zamanlar görmediğim Perlhumusu görmediğim için şaşırmadım.

Ülkemiz toprağı 1-2 metre kazınca leonardit deposu. Ve ithal leonardit gelip 25 kg mı 60 TL ye alıcı buluyor buna şaşırdım. Bizim ocaklarda ise leonardit katmanları dozerle kazınıp kullanılmaz madde olarak bir kenara atılıyor.

Sonra da torbaya konulmak üzere kırılıp ufaltılan linyitlerden çıkan toz son senelere kadar atılırken, şimdi üzerine tescil numarası yazılmış torbalara konulup kilogramı 1.5 TL ye satılıyor. Kampanyamız var, 25 kg lık torba alırsanız 25 lira yani kilosu 1 TL diyerek satanlar da var.

Burada gerçek yerli leonarditin satılmayıp yerine linyit tozu satılmasının nedeni, linyitin kırma işlemi sırasında zaten çıkan atık madde olan kömür tozunun bedavaya mal olması sanırım.

Ocaklarda sağa sola atılıp ya da üzeri gömülen leonarditi çuvala sokmadan önce 100-200 metre taşınması ve kırılıp toz haline getirilmesi işlemi, var. Bu proses çok pahalı ve hassas işlem olduğundan beleş olanı milleti çuvallamak daha karlı.

Tarım üreticisini de kazıklamak zaten eskiden beri mübahtır. Bir de leonarditçiler alsınlar ifadelerini.

Kırılması gereken, 20 milyon yıl önce oluşmuş linyit aşağıdaki resimdeki. Hem de kapalı tohumlu ağacın doğal mumyası.
%60 ı hümik asit, %15-20 nem içeren pH değeri 4-5, P2O5, K2O, demir ve mangan içeren, kahverengi genç kömür.

Eklenen Resimler
 
meymun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön