View Single Post
Eski 11-10-2010, 10:32   #6
meymun
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-05-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 80
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Dünyada var olan ilk bitkilerin kibritotu, at kuyruğu ve eğrelti otları olduğunu okumuştum.
İlk bitkiler denizlerdeki 1.5 milyar yıl öncesinin algleri. Bitkiler alemi ökaryot canlılardır. Denizlerde neredeyse ilk hayvanla birlikte ortaya çıkan yosunlar su yaşamında hayvanlar kadar çeşitlenemedi. Karaya çıkıştan sonra oluşan saz benzerleri, su desteksiz ayakta durabilmek için damarlı yapılara sahip oldular. Böylece boyları uzmaya uygun duruma geldiler. İç içe yaşayan bu canlılardan ışıktan yararlanma rekabetini kazananlar yani boyları uzayanlar oldu. Ve ışıktan daha iyi yararlanıp fotosentezi arttırmak için sazların klorofil içeren tüyleri oluştu. Bu tüyler yaprak oldu.
Daha sonra bir yerde okuduğunuz gibi, şimdi fosillerini kömür olarak kullandığımız önce eğreltiler, atkuyrukları, kibritotları oluştu. Ve bunlar hep sporlu üreme özelliğine sahipti. Palmiyeler gibi damarlıydılar. Ama sporla ürüyorlardı. Sikas ataları, ginkgo ataları ve kozalaklılar ilk tohumlular değil. Şimdi hiç kalmamış tohumlu eğreltilerdi.
Şu anki ağaçlar eğrelti, kibritotu ve atkuyruklarından evrilmiştir.

Yukarıda anlatılan fosilin döneminde şimdiki böcekler de yoktu kuşlar da. Çiçek yok ki uçan böcekler neyle beslensin. Uçmak neye yarardı, gereksiz enerji kaybı. Sadece onu yiyecek olanın elinden kurtulup tüymeye.

meymun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön