View Single Post
Eski 09-10-2010, 19:33   #1
Hydrosuccess
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Ceropegia sandersonii

Ceropegia cinsi (genus) Apocynaceae ailesinde yer alan Kanarya adaları, Afrika, Arap yarımadası, Madagaskar, Hindistan, Çin, Endonezya, Filipinler, Papua Yeni Gine, Avustralya olmak üzere eski dünyada geniş yayılım gösteren halen tanımlanmış yaklaşık 200 tür içermektedir. Ceropegialar sukulent gövde ve bazıları sukulent yapraklar, fibröz bazıları tüberöz köklere sahip çoğunlukla sarmaşık bitkilerdir.Kanarya adalarındaki türler ise geçici küçük yapraklar ve dipten dallanan 1.5 m boya ulaşan odunsu gövde yapıları ile ayrı bir grup oluşturmaktadır.
Ceropegia cinsi ilk kez Carl Linnaeus tarafından 1753'te tanımlanmıştır.Ceropegia eski yunancada ''keros'' mum ve ''peges'' pınar sözcüklerinin birleşmesinden oluşmaktadır.
Tüm türlerde çiçekler dişi ve erkek organları içermekle birlikte tozlaşma sineklerin (diptera) çiçek içine yaklaşık 1 gün hapsedilmesi ve polen kesesinin serbest kalan sinek tarafından bir başka çiçeğe taşınması ile olmaktadır.(Myiophily) Bu özgün tozlaşma yöntemini gerçekleştirecek şekilde corollayı oluşturan 5 petal birleşerek alt bölümü şişkin bir tüp oluşturmaktadır.Bu tüpün içi derine doğru kaygan yüzeyli olup dışa çıkışı engelleyecek ince tüyler ile kaplıdır.

Ceropegia sandersonii, Güney Afrika,Mozambik ve Swaziland'da yaşayan sukulent yaprak ve gövde ile karakterize sarmaşık özellikte bir türdür.Bu tür Ceropegia cinsi içinde en büyük (5-7 cm) çiçeklere sahip olup paraşüt/şemsiye bitkisi olarak adlandırılmaktadır. Corollanın üstünde 5 adet pencere ile birlikte ucunda hava akımında hareket eden perde gibi ince tüyler olan şapka/şemsiye gibi bir kapak yer almaktadır.Çelik ve tohumdan üretilebilen C. sandersonii geçirgen toprak karışımlarında diğer sukulentler gibi fazla sulamadan sadece gelişim dönemlerinde gübreleyerek kolaylıkla büyütülebilir.
Bu bitkiyi geçen sene bir yapı markette ölüme terkedilmiş durumdayken sadece içinde bulunduğu saksı fiyatına aldım.Maalesef diğer 10-15 bitki bir kaç gün sonra çöpe atılmıştı.Bitki Apocynaceae ailesinin diğer türleri gibi topraksız ortama mükemmel ve hızla uyum sağladı. Yaklaşık 1 ay sonra çiçek açmaya başladı ve bir yıldır sürekli çiçek açmaya devam ediyor.Sürekli yan dallar ve yapraklar veren bitki sukulent yapısı nedeniyle susuzluğa çok dayanıklı.Tek probleminin unlu bitlere duyarlılık olduğunu belirtmeliyim.
Bitkinin güncel genel görünümü, çiçeğin gelişimi ve yaprak formunu gösteren görselleri paylaşıyorum.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen Hydrosuccess : 09-10-2010 saat 21:02
Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön