View Single Post
Eski 26-01-2007, 11:50   #13
kürşad
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
arılar köy yerlerinde genelde kerpiç evlerin çamur sıva altı veya çatı aralarını tercih ediyor.
karınca gibi içeride yuva açıyorlar galiba.
bahçede eski bir dam var. tuğlaları çamur ile örmüşler onun arasında da onlarca arı yuvası ve delikler vardı. genelde tuğla arasına ufak yarıklara çatı arası kalasların arasın ayuva yapıyorlar. ancak bahçede bizim traktörün çamurluğun altına yapmışlar. traktörü geçen kış bahçede bırakmıştım.

sonra arı yuvası olduğunu anladığımda sırt pompasına su doldurdum ve hepsini iyice banyo yaptırdım yoksa onlar beni sokacaktı. ıslananlar yere döküldü ve traktörün yerini değiştirdikten sonra bir grup daha arı geldi ve yuvanın olmadığını görünce dağıldılar.

bir de sulama kanaletlerinin aralık yerlerine yuva yapıyorlar ve yuvaları genelde ampül gibi bir noktadan başlayıp aşağıda petek ve gözenekler şeklinde açılıyor.
yani bir ağacın tepesinde böyle bir yuvayı bulup içine yerleşeceklerini sanmıyorum.
yok ağaç gövdesine yuva yapıp bal üreten yabani arılardan bahsediyorsanız zaten bu susak onlara dar gelir denizakvaryumu nun dediği gibi. yok illede yaparız diyen varsa bedavadan bal yemiş oluruz.
şeftalinin birine yuva yapmışlar iyice olgunlaşan şeftalilere dadanmış yiyorlarmış geçen yaz. ben de 2 şeftali koparayım dedim onlar benden önce davranıp hem elimi hem kolumu soktular. şeftaliyi de sahiplenmiş uyanıklar. fare ve larvalar haricinde bahçede yaşayan canlılara dokunmuyorum yılanlar ve porsuklar da dahil. bazen zeytin gölgesinde karatavuklar zeytin yemeye geliyor, arıkuşları bahçenin üstünde uçuşuyor, sincap var mısırları yiyor. ne yapsın onlar da soyunu devam ettirmek için bunları yapmaya mecbur.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön