View Single Post
Eski 30-09-2010, 21:18   #20
Hydrosuccess
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Katı ortam kültüründe kullanılan materyaller

İç içe saksı yönteminde kullanılan materyaller;
  • Uzun süre değişmeden bozulmadan kalabilmeli,tercihen inorganik olmalı.
  • İnert olmalı yani kökler tarafından emilecek ve bitki sağlığını tehdit edecek maddeleri ortama salmamalı.
  • Arasında hava cepçikleri kalacak ve köklerin oksijen gereksinimini sürekli sağlayabilecek şekilde tanecikli yapıda olmalı.
  • Besin eriyiğini absorbe edip iç kabın üst bölümlerine kapillarite ile yayılmasını sağlayacak şekilde gözenekli yapıda olmalı.
  • Bitkiye toprak gibi destek sağlayacak, bulunduğu kaba sabitleyecek yapıda olmalı.
Bu kriterleri karşılayan tüm materyaller katı ortam kültürü uygulamalarında kullanılabilir.

Günümüzde ev bitkilerinin ve aynı zamanda Hoyaların katı ortam kültüründe yetiştirilmesinde sıklıkla kullanılan ve ticari olarak üretilip satılan materyal Hydroton diğer adı ile LECA'dır.

Bu materyal kil topçuklarının yüksek ısı ile pişirilmesi ile elde edilir. Bu işlem sırasında Hydroton içinde genleşmeden kaynaklanan gözenekler oluşur. Hydroton belirtilen kriterleri tam olarak karşılayan kendini ispat etmiş bir materyaldir.

Ancak başka bir materyal kullanılamaz mı ? Kuşkusuz evet. Çok da sınırlayıcı olmayan kriterlere uyan bir çok materyal bulunabilir veya geliştirilebilir.

Bu olası seçeneklerden benim tercihim halen ev bitkilerinde çok sınırlı kullanımı olan diatomittir. Bahsedilen tüm kriterleri karşılayan diatomitin 1 cm genişlikten toz haline kadar değişik büyüklükte parçacıklar halinde olabilmesi, tohum çimlendirmeden erişkin bitkilerin yetiştirilmesine kadar kullanımını sağlamaktadır. 8-16 mm arasında genişlikte olabilen Hydrotonda ise tohum çimlendirmek veya küçük bitkileri yetiştirmek mümkün olmamaktadır.

Diğer olası materyalleri araştırmak ve denemek ise bana göre muhtemelen bu uğraşın en heyecan verici bölümü olacak .

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön